Objavljeno u Nacionalu br. 558, 2006-07-24

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Izbore će kontrolirati tajnice i vječni studenti

Tajnim i skandaloznim sporazumom vodeće stranke dogovorile su se da za šest članova Državnog izbornog povjerenstva izaberu stranačke osobe bez ikakvih ranijih karijera, što otvara vrata mogućim manipulacijama ključnim povjerenstvom

Nacionalov izvor, visokopozicionirani dužnosnik Sabora, tvrdi kako iza toga stoje Vladimir Šeks i Mato Arlović, koji su izlobirali jednu od najspornijih saborskih odluka posljednjih godinaNacionalov izvor, visokopozicionirani dužnosnik Sabora, tvrdi kako iza toga stoje Vladimir Šeks i Mato Arlović, koji su izlobirali jednu od najspornijih saborskih odluka posljednjih godina Posljednjeg dana prije odlaska na dvomjesečni odmor vodeći predstavnici HDZ-a i opozicije postigli su skandalozan dogovor koji bi mogao dovesti u pitanje legitimitet idućih izbora. Tajnim sporazumom dogovoren je izbor šestero članova Državnog izbornog povjerenstva bez spomena vrijednih karijera. Nacionalov izvor, visokopozicionirani dužnosnik Sabora, tvrdi kako iza toga stoje Vladimir Šeks i Mato Arlović, koji su izlobirali jednu od najspornijih saborskih odluka posljednjih godina. Počelo je u ožujku, kad je Sabor izglasao Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu, koje je napokon trebalo postati stalno tijelo s definiranim brojem članova. Djelokrug poslova DIP-a iznimno je važan i sastoji se od provedbe i nadzora izbora te brige da u zastupničkim tijelima budu adekvatno zastupljene manjine, žene i druge grupacije. Uzme li se u obzir da je na svim dosadašnjim izborima bilo situacija poput nestanka biračkih listića i glasovanja umrlih, očita je važnost izbora iskusnih stručnjaka u Izborno povjerenstvo. Umjesto toga, dogodilo se upravo suprotno. HDZ i opozicija dogovorili su se da se uz Ranka Marijana, koji treba postati predsjednik DIP-a, po stranačkom ključu kandidira šest osoba koje se ne mogu pohvaliti nikakvim profesionalnim uspjesima.

Odlučili su se za ljude blisko povezane sa strankama. Tako je u DIP-u sada dvoje članova bliskih HDZ-u, te po jedan koji naginju HSLS-u, SDP-u, HNS-u i HSS-u. Takav način izbora naljutio je nevladine udruge poput GONG-a, koji traži da Sabor izabere kompetentne stručnjake. Šansa još postoji jer konačnu potvrdu sastava DIP-a zastupnici trebaju dati početkom jesenskog zasjedanja. U idućih 70-ak dana imat će priliku provjeriti koga su podržali na tajnim dogovorima Vladimira Šeksa i opozicijskih čelnika. Životopisi budućih članova Državnog izbornog povjerenstva frapantno su isprazni. Riječ je o potpuno nepoznatim osobama koje su se bavile nevažnim birokratskim poslovima i nisu postigle nikakav profesionalni uspjeh.

Tako je HDZ predložio Davora Orlovića, koji je trenutačno pomoćnik tajnika Sabora. Zadovoljava formalne uvjete, pa i taj da je diplomirao pravo. Ali rođen je 1960. a diplomirao 1993., u 33. godini. Ako je bio redovni student, njegovo putovanje do diplome Pravnog fakulteta u Zagrebu trajalo je 14 godina. Kako bi pojačao dojam, Orlović je službeno naveo da je “odslušao i poslijediplomski studij“, a kao posebno znanje naveo je i sposobnost “obrade teksta na osobnom računalu“. Prvi posao dobio je kao 30-godišnjak u tvrtki “Agrariacoop“, potom je kao dragovoljac sudjelovao u ratu, a 1993. je postao prvi zapovjednik Straže Hrvatskog državnog sabora.

Poslije je bio samostalni savjetnik Odbora za znanost i kulturu, tajnik Vlatka Pavletića, a onda i tajnik Odbora za pravosuđe koji je vodio Vice Vukojević. Poslije 2003. Orlović je profesionalno avansirao i otada je pomoćnik tajnika Hrvatskog sabora, kao i ispitivač u predmetima ustavno ustrojstvo i sustav državne uprave na državnom stručnom ispitu. Zdravka Čufar Šarić također je tajnica, točnije, predstojnica Ureda potpredsjednice Sabora Đurđe Adlešić. Rođena je 1954. a od 1981. je zaposlena u Saboru, gdje je obnašala dužnosti stručne suradnice, savjetnice te tajnice nekoliko povjerenstava i odbora. Od 2002. je viša savjetnica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a na izborima 1997. bila je tajnica Državnog izbornog povjerenstva. U životopisu objašnjava kako je 1990. i 1995. bila i članica biračkog odbora. Treći član liste HDZ-HSLS je Zorislav Ham iz Osijeka, gdje se 1982. zaposlio u lokalnom Centru za socijalni rad. Hamovi profesionalni uspjesi obuhvaćaju i položaj inspektora rada u Osječko-baranjskoj županiji te istu dužnost u Ministarstvu rada i socijalne skrbi. Od 1998. opet je u Osijeku, gdje je zaposlen kao viši inspektor rada.

Vlatka Kovačević je tajnica Međimurske županije, bliska je HNS-u i županu Josipu Posavcu. Ova članica Državnog izbornog povjerenstva dosadašnju je karijeru provela u Međimurju, gdje je radila u poduzeću “Metalac“, a potom je bila suradnica na poslovima starateljstva Centra za socijalni rad Čakovec. Radila je i u policiji, od 1997. je tajnica u županiji, a navodi da je završila I. stupanj engleskog jezika i članica je Udruge za zaštitu potrošača. Nacionalov sugovornik, koji je dobro upućen u odnose unutar Sabora, tvrdi da je Aleksandra Jozić-Ileković jedina osposobljena za rad u Državnom izbornom povjerenstvu. Od 1996. radi u Vladinu Uredu za zakonodavstvo, gdje je sudjelovala u izradi zakona vezanih za položaj nacionalnih manjina, lokalne i državne uprave kao i izbornog sustava.

“Uopće nismo znali za koga glasujemo jer nas nitko nije obavijestio. Od svih predloženih članova poznajem samo Josipa Vreska, koji je simpatičan tip, a ostali su potpune nepoznanice. Imam osjećaj da nitko od poznatih pravnika nije želio postati članom DIP-a, a HDZ je to iskoristio i uveo u igru ove ljude o kojima ne znamo baš ništa“, komentirao je u nedjelju jedan od vodećih SDP-ovih zastupnika. Uvjeren je da je Ivica Račan morao blagosloviti Arlovićevu akciju, ali je pitanje u kojoj je mjeri predsjednik SDP-a imao informacije o kadrovima kojima su i njegovi zastupnici osigurali prolaz. Osim toga, među zastupnike je nedavno puštena informacija prema kojoj su svi vodeći pravni eksperti odbili mogućnost ulaska u DIP, a razlog je to što mandat u Povjerenstvu traje osam godina i u tom razdoblju članovi moraju apstinirati od bilo kakve profesionalne karijere. Dok je na snazi takvo pravilo, ni jedan perspektivni stručnjak neće prihvatiti ulazak u Državno izborno povjerenstvo.

Nestranačka osoba, bivši zastupnik HSS-a “Vjera u Boga i seljačka sloga“ natpis je koji se nalazi u zaglavlju dokumenta u kojem Stanko Grčić, glavni tajnik HSS-a, piše Hrvatskom saboru kako “sukladno Statutu HSS-a, dajemo očitovanje da gosp. Josip Vresk nije član Hrvatske seljačke stranke“. Formalnopravno to je istina, ali Vresk je tek nedavno izišao iz HSS-a, a u ime stranke godinama je obavljao važne poslove u državnom aparatu. Od 1991. do 1993. bio je predsjednik Općinskog suda u Ivancu, a poslije je radio i kao zamjenik državnog pravobranitelja i pomoćnik ministra pravosuđa. Bilo je to u razdoblju neformalnog koaliranja HSS-a i HDZ-a, a kad je suradnja pukla, Vresk je 1996. otvorio odvjetnički ured. Nakon smjene vlasti 2000. tri godine bio je pomoćnik ministru policije Šimi Lučinu, da bi 2003. postao saborski zastupnik Hrvatske seljačke stranke kao zamjena Zvonimiru Sabatiju. Nakon što se Sabati vratio u Sabor, Vresk je ponovno ušao u odvjetništvo i sada se predstavlja kao nestranačka osoba.>email to:Robert Bajrusi

Vezane vijesti

Radin i Pupovac ogorčeni Arlovićevim prijedlogom da se ukine 12. izborna jedinica

Nezavisni saborski zastupnik Furio Radin i Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) danas u Puli zabrinuto su reagirali na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika