24.07.2006. / 18:01

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Financijske malverzacije Brajšina Caritasa

S računa Caritasa Zagrebačke nadbiskupije od 2001. do 2004. godine nestalo je točno 11,484 milijuna kuna, a u istom razdoblju je najveća humanitarna institucija u zemlji utajila 4,974 milijuna kuna poreza i doprinosa

Porezni inspektori koji po nalogu Državnog odvjetništva od prošle godine provjeravaju financijsko poslovanje smijenjene ravnateljice Caritasa Jelene Brajše otkrili su da je od 2001. do 2004. godine s računa Caritasa Zagrebačke nadbiskupije nestalo je točno 11,484 milijuna kuna, a u istom razdoblju je najveća humanitarna institucija u zemlji utajila 4,974 milijuna kuna poreza i doprinosa, piše u ponedjeljak Slobodna Dalmacija. Prema podacima tog lista, uvidom u poslovne knjige zagrebačkog Caritasa otkriveno je da se u trogodišnjem razdoblju uopće nije vodilo blagajničko poslovanje ni računovodstvo, pa su poreznici "pješice" došli do iznosa od 4,9 milijuna kuna utajenih poreza i doprinosa. U nalazu stoji i da je 11,5 milijuna kuna gotovine podignuto s deviznog i kunskog računa Caritasa, a budući da nema dokaza da su utrošeni za potrebe institucije, pretpostavlja se da ih je netko privatno potrošio. Također je zatečeno nedovoljno dokumentirano upravljanje Caritasom, jer je pronađena tek potvrda koju je Nadbiskupski duhovni stol izdao 16. prosinca 2004. da je Jelena Brajša imenovana za ravnateljicu Caritasa, a zna se da je na tome mjestu bila cijeli niz godina. Zagrebačka krim-policija 14. je srpnja dobila nalog da pronađe dokumentaciju iz koje se vidi da je Brajša bila ovlaštena osoba, te da uđu u trag novcu, iako se zna da je više od 30 godina ravnala zagrebačkim Caritasom, po čijim statutima upravo ravnatelj raspolaže financijama.

Od policije se traži dodatna provjera tih podataka jer je u poreznom nalazu sporno i njezino vlasništvo nad dvjema nekretninama u Zagrebu na adresama Stubička 50 i Bosanska 1. Utvrđeno je da je ostale dvije kuće, u Novom Vinodolskom i u Šamačkoj 4 na zagrebačkoj Trešnjevci, dobila ugovorima o doživotnom uzdržavanju i darivanju.
U nalazu poreznih inspektora nedostaje uvid u financijsko stanje Caritasa od 1996. do 1998. godine, koje je Odvjetništvo također očekivalo, pa je prije nekoliko dana zatražena i zajednička akcija policije i Samostalnog odjela za otkrivanje porezno-kaznenih djela, koja bi trebala pokazati i što se događalo te dvije godine, piše "Slobodna".

Upravo je u sklopu kriminalističke obrada financijskog poslovanja Jelene Brajše i Caritasa po nalogu tužiteljstva, pretresajući Brajšin stan, policija pronašla i dnevnik bivšeg kuhara doma u Brezovici Mije Penića u kojemu su detaljno opisana seksualna zlostavljanja štićenika doma. Penić je nakon toga pritvoren i osuđen a Brajša je nepravomoćno oslobođena optužnice za prikrivanje dokaza. No Državno odvjetništvo žalilo se na presudu ustrajući na tezi da je bivša ravnateljica Caritasa kriva. Protiv Brajše bi sada mogao biti otvoren i novi postupak za gospodarski kriminalitet.

Nalaz Porezne uprave dokazuje i da je Kaptol svjesno prikrivao malverzacije Jelene Brajše, jer je nakon otkrića afere Brezovica 2005. godine u Caritas upućeno povjerenstvo na čelu s pomoćnim biskupom zagrebačkim Valentinom Pozaićem, koje je nakon dovršetka vizitacije kategorički tvrdilo da su "ustanovljene uredne bilance, iako knjigovodstvo nije bilo vođeno sukladno suvremenim standardima".

Vezane vijesti

Hrvatski Caritas prikupio 150.000 kuna za stradale u Japanu

Hrvatski Caritas prikupio 150.000 kuna za stradale u Japanu

Hrvatski Caritas uputio je 150.000 kuna novčane pomoći prikupljene u Hrvatskoj za stradale od potresa i tsunamija u Japanu. Novac, namijenjen… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika