12.04.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

SVIJET

AMERIKA ĆE UPRAVLJATI IRAČKOM NAFTOM


SAD planiraju upravljati iračkom naftnom industrijom sve dok se ne oformi privremena iračka vlast. Nije još utvrđeno koliko bi to trebalo trajati, ali su američki službenici izjavili da upravljanje iračkom naftnom industrijom žele što prije prepustiti Iračanima.
Ministarstvo obrane SAD-a razmatra mogućnost osnivanja nadzornog odbora na čelu s Philip Carrollom, bivšim izvršnim direktorom Shell Oil Co. Nadzorni odbor bi za zadatak imao oživljavanje iračke naftne industrije. Potpredsjednik Dick Cheney u srijedu je izjavio da se proizvodnja nafte u Iraku može u odnosu na prošlu godinu povećati za 50 posto te dodao da će sve to ovisit o odluci Iračana, u kojoj mjeri će htjeti ulagati u svoju najvažniju granu industrije.
Treba samo još napomenuti da je Irak na drugom mjestu po rezervama nafte, odmah iz Saudijske Arabije pa onda neka se nagađa zašto se vodi ovaj rat.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika