25.07.2006. / 09:50

Autor: Martina Zeković

BEČ

Pregovori o Kosovu bez dogovora

"Srbija ne želi vladati Kosovom, ali se protivi neovisnosti", izjavio je srbijanski predsjednik Boris Tadić

Na sastanku srbijanskih i kosovskih čelnika u Beču radi dogovora oko Kosova, napredak nije postignut.  Prvi izravni pregovori na visokoj razini o budućnosti Kosova pokazali su "dijametralno suprotna stajališta dviju strana", rekao je Martti Ahtisaari, izaslanik UN-a za Kosovo. Ahtisaari je najavio  da će se raditi cijelo ljeto te da će se već početkom kolovoza održati sastanak na tehničkoj razini.
Unatoč različitim stavovima, predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je- "Nisam ni očekivao da će razlike biti manje, ali ono što sam čuo je osnova da se krene u pregovore do kompromisa". Srbijanska strana predložila je, prema riječima premijera Vojislava Koštunice, "suštinsku autonomiju za Kosovo, koja je otvoreno rješenje i može se mijenjati što ne vrijedi za neovisnost koju zahtijevaju kosovski Albanci. Srbija ne želi vladati Kosovom, ali se protivi neovisnosti".

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da je da je kosovska strana iznijela svoje "poglede o budućnosti Kosova, a to je potpuna neovisnost što je želja većinskog stanovništva na Kosovu. Time ćemo pridonijeti sigurnosti Kosova i cijele regije". "Oni žele određivati pravila, a naše je stajalište da sami određujemo pravila na temelju prava, zakona, europskih vrijednosti i međunarodnog prava", rekao je Sejdiu. "Argumenti su na našoj strani. U prvom redu to su žrtve i stradanja našeg naroda kroz stoljeća. Autonomija koju smo imali u bivšoj Jugoslaviji silom je oduzeta. Oslobodili smo Kosovo i to međunarodna zajednica zna", izjavio je Čeku i nastavio kako im je "obveza jamčiti sva prava i sigurnost srpske manjine na Kosovu".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika