25.07.2006. / 16:48

Autor: Nacionalova redakcija

"PINK PANTER": NOĆNA MORA ZA DRAGULJARE

Srpski kradljivci dragulja poharali London i Tokio

Banda kradljivaca dragulja u kojoj operiraju Srbi i Crnogorci pljačkala je nakit i dijamante iz draguljarnica u Londonu i Tokiju te iz pariškog Louvrea

Banda “Pink Panter koju čine Srbi i Crnogorci osumnjičena je za najveću pljačku dijamanata svih vremena u Britaniji , najveću pljačku u povijesti Japana te za još jednu spektakularnu pljačku u pariškom Louvreu, o čemu Nacional piše u svom novom broju od utorka 25. srpnja. Za bandu je šira javnost prvi put čula u jesen 2004., kad se pred londonskim sudom Old Bailey prvi put našao njen član, 34-godišnji kosovski Srbin Nebojša Denić. Proglašen je krivim za sudjelovanje u najvećoj pljački dijamanata u povijesti Britanije iz svibnja 2003 ., kada je iz draguljarnice u londonskoj četvrti Mayfair odnesen nakit vrijedan 35 milijuna eura.

Njegov suučesnik koji je uspio pobjeći, Crnogorac Predrag Vujošević, za kojim tragaju policije Španjolske, Belgije, Švicarske i Njemačke zbog više oružanih pljački draguljarnica. Vujošević je poslije uhićen s djevojkom u Parizu, ali od plijena, gotovo 35 milijuna eura, iz New Bond Streeta pronađen je nakit vrijedan samo 4,5 milijuna eura. On je pred sudom priznao da je dvojici članova “Pink Pantera” osigurao hotelski smještaj, a zatim Vujoševiću pomogao da napusti Britaniju. Vujošević je, nakon što je uhapšen u Francuskoj, ispitivan zbog mogućnosti da je sudjelovao i u pljački draguljarnice u tokijskoj trgovačkoj četvrti Ginza 5. ožujka 2004., kada su razbojnici nestali s dijamantnim nakitom vrijednim 26 milijuna eura.

Japanska policija tvrdi da je u pljački sudjelovalo troje državljana tadašnje Srbije i Crne Gore Aleksandar Radulović, Snežana Panajotović i Đorđije Rašović, te jedna Britanka. Policija smatra da je mozak operacije bila upravo Škotkinja Dorothy Fasola, te da je ona angažirala srpsko-crnogorsku trojku za “prljav dio posla” prilikom pljačke draguljarnice “Le Supre-Diamant Couture de Maki”. Radulović je uhapšen u travnju 2005. kad je s dvojicom suučesnika pokušao opljačkati zlatarnicu u središtu Kopenhagena. Rašovića i Snežanu Panajotović srbijanska policija uhitila je dva mjeseca poslije i zbog pljačke u Tokiju sudi im se pred specijalnim sudom za organizirani kriminal u Beogradu. Odali su ih otisci prstiju iz tokijskog hotela, jer su povezani s pljačkom zlatarnice u Europi iz 1999., kao i Rašovićev rukopis.

Japanci su u Beograd poslali 1300 stranica dokumentacije o slučaju iz Ginze, kao i fotografije i videosnimke. Pred sudom su se i 41-godišnji Rašović i 23-godišnja Snežana Panajotović branili šutnjom. Iako su troje navodnih sudionika pljačke iza rešetaka, ni jedan komad nakita ukraden u Tokiju nikada nije pronađen. Dorothy Fasola pred sudom u Beogradu nije se našla jer Britanija ne izručuje svoje građane.

Članovi “Pink Pantera” osumnjičeni su i da su u pariškom muzeju Louvre u rujnu 2004. spektakularno opljačkali 22. biennale francuske udruge trgovaca antikvitetima. Ukupna vrijednost dvaju tada ukradenih dijamanata bila je gotovo 11,5 milijuna eura. U tom trenutku gotovo svi navodni akteri pljački u Londonu i Tokiju bili su na slobodi. Baš kao i 41-godišnji Petar Radonjić iz Nikšića, kojeg je srbijanska policija uhapsila 30. ožujka s lažnom putovnicom na beogradskom aerodromu, prije nego što je odletio u Bejrut. Na specijalnom sudu u Beogradu protiv Radonjića se vodi istraga zbog pljačke nakita vrijednog 750.000 eura iz 13 draguljarnica u japanskom gradu Osaki. Radonjić je 2000. bio uhićen u Japanu, ali je 2001. pobjegao iz zatvora, a Interpol tvrdi da je baš on “mozak” i planer svih akcija “Pink Pantera”.

Više o ovoj temi i svim detaljima pljački u Londonu, Tokiju i Parizu pročitajte u Nacionalu.

Vezane vijesti

Preminuo osumnjičenik za pljačku nakon potjere

Preminuo osumnjičenik za pljačku nakon potjere

Muškarac osumnjičen za sinoćnju pljačku poslovnicu Privredne banke na Jarunu u ulici Hrvoja Macanovića preminuo je noćas u Kliničkoj bolnici Sestara… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika