26.07.2006. / 09:19

Autor: Ana Kirin

LIBANON

U izraelskom napadu poginula 4 UN-ova promatrača

Izraelski premijer Ehud Olmert u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, izrazio je «duboku tugu» zbog ubojstva četiriju promatrača UN-a u izraelskom zračnom napadu u južnom Libanonu

U izraelskom zračnom napadu na promatračkom položaju u mjestu Hiam južnom Libanonu u utorak navečer poginula su četiri pripadnika UN-a, iz Kanade, Finske, Kine i Austrije. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao je da je od Izraela tražio da provede istragu o, kako je rekao, očito namjernom napadu na UN-ov položaj. "Šokiran sam i duboko potresen očigledno namjernim napadom izraelskih snaga na UN-ov položaj", navodi se u priopćenju za javnost Kofi Annana koji se nalazi u Rimu, gdje će se u srijedu održati međunarodni sastanaka o krizi na Bliskom istoku. "Koordinirani artiljerijski i zračni napad na jasno označen UN-ov položaj, koji se na tom području nalazi već dulje vrijeme, dogodio se uprkos jamstvu samoga izraelskog premijera Ehuda Olmerta da će UN-ovi položaji biti pošteđeni izraelskih napada", kazao je Annan.

Izraelski premijer Ehud Olmert u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, izrazio je «duboku tugu» zbog ubojstva četiriju promatrača UN u izraelskom zračnom napadu u južnom Libanonu u utorak.

Izrael je najavio istragu o zračnom napadu u kojemu su promatrači poginuli. "Nismo ciljali UN-ove pripadnike i od početka sukoba smo činili velike napore da omogućimo sigurnost pripadnicima UN-ovih mirovnih snaga. Ovaj tragičan događaj biti će temeljito istražen", kazao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev.

Ambasador Izraela u UN-u Dan Gillerman također je izrazio svoje "najdublje žaljenje" i opovrgnuo da su izraelske vojne snage namjerno gađale UN-ove promatrače. "Šokiran sam i duboko nesretan nepromišljenom izjavom glavnog tajnika kojom se insinuira da je Izrael namjerno ciljao UN-ov položaj", kazao je, ocjenivši Annanovu izjavu "preuranjenom i pogrešnom".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika