26.07.2006. / 18:00

Autor: Hrvoje Perinić

RIM

Ministri 18 zemalja zatražili prekid vatre u Libanonu

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je rimski sastanak nazvala "izvanrednim" te je potvrdila da prekid vatre mora biti trajan

Na sastanku ministara vanjskih poslova 18 zemalja i izaslanstava međunarodnih organizacija održanom u Rimu zatražen je hitan i trajan prekid vatre u Libanonu i primjena svih rezolucija UN, te slanje međunarodnih snaga s mandatom UN-a, a obećana je obnova Libanona i otvaranje humanitarnog koridora.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je rimski sastanak nazvala "izvanrednim" te je potvrdila da prekid vatre mora biti trajan i naglasila potrebu provedbe rezolucije UN 1559 kako bi Libanon sa svojim snagama imao potpunu kontrolu nad cijelim teritorijem. Rice je obećala suradnju SAD-a s UN i zatražila hitnu intervenciju za dolazak do trajnog mira. "Zemlja je bačena na koljena", rekao je libanonski premijer Fuad Siniora i dodao da Izrael drži pod okupacijom Libanon. "To je sedma invazija Izraela protiv Libanona", rekao je Siniora i istaknuo da Izrael drži mnoge Libanonce u svojim zatvorima. Također je istaknuo da je vrijeme da Izrael učini prve korake jer su Arapi "opredijeljeni za mir". Kofi Annan je rekao da rat i ubojstva u Libanonu, uključujući i smrt četvorice pripadnika "plavih kaciga", za koje su sudionici sastanka održali minutu šutnje, obvezuje sve na upućivanje jedinstvene i snažne poruke. Iznesene brojke o posljedicama dosadašnjeg sukoba su jasne i poražavajuće- 800.000 izbjeglica, 400 ubijenih Libanonaca i više stotina ranjenih, više od deset ubijenih Izraelaca i stotinjak ranjeno. U takvoj situaciji potrebno je odmah uspostaviti humanitarni koridor u uskoj suradnji s libanonskom vladom.

Talijanski premijer Romano Prodi i ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema su u cijelosti podržali prijedloge Kofija Annana. Na sastanku su sudjelovali ministri vanjskih poslova Kanade, Jordana, Egipta, Rusije, Francuske, Cipra, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Španjolske, Turske, Njemačke i Grčke, te predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz, visoki predstavnik za vanjsku politiku EU Javier Solana, ministar vanjskih poslova Finske, zemlje predsjedateljice EU Erkki Tuomioja i povjerenica Europske komisije za vanjske poslove Benita Ferrero Waldner, a kao promatrač sudjelovao je i predstavnik Svete Stolice. Na konferenciji nije sudjelovao predstavnik Izraela, a nisu bili pozvani ni predstavnici Sirije i Irana koji podupiru militantni Hezbollah. Predstavnici EU su obavijestili sudionike konferencije o odluci da se za žrtve sukoba u Libanonu uputi 50 milijuna eura kao humanitarna pomoć, a 10 milijuna je već poslano. Završni dokument konferencije nije ponudio konkretna prijedloge o tome tko će poslati oko 30.000 pripadnika mirovnih snaga koje bi trebale biti raspoređene u južnom Libanonu.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika