27.07.2006. / 16:06

Autor: Ana Kirin, Martina Zeković

REDUKCIJA VODE

Pag privremeno dobio vodu, počele crijevne zaraze

Da bi sva mjesta na otoku imala dovoljno vode, u Novalji već tri dana traju redukcije od 11 do 17 sati

Pag je u četvrtak dobio 360 tona pitke vode. Vodu je u četvrtak dopremio brod hrvatske ratne mornarice u pašku luku Mandre. Ova količina vode dovoljna je za dva dana, a brod će se prijepodne vratiti po novu vodu u Zadar. Da bi sva mjesta na otoku imala dovoljno vode, u Novalji već tri dana traju redukcije od 11 do 17 sati.

U Novalji je izbila infekcija koja se s neugodnim simptomima proljeva, povraćanja i temperature, često visoke, širi među mlađim stanovništvom i gostima. Prema nekim pretpostavkama, infekcija je učestala u grupi građana i turista koji su jeli u jednom ili više istih restorana, a obrađeno je 17 pacijenata. "Iako se na nekoliko hrvatskih otoka zadnjih dana više ljudi, uglavnom turista, požalilo na crijevne bolesti praćene proljevima i povraćanjima, uzrok tomu nije nestašica vode jer je voda iz otočnih vodovoda zdravstveno ispravna", izjavio je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kajić. N akon što je posjetio Novalju na Pagu, Kajić je izjavio da uzorci vode iz otočnih vodovoda i ovoga i prošloga tjedna pokazuju da je voda zdravstveno ispravna. Izvijestio je da se zadnjih dana na Pagu između 40 i 50 ljudi javilo u ambulantu sa simptomima: povraćanjem, proljevom i povišenom temperaturom, a troje ih je zbrinuto u zadarskoj Općoj bolnici. Istaknuo je da kod ni jednog od oboljelih nije utvrđena salmonela, kako javljaju neki mediji, već je uglavnom riječ o bakteriološkim i virusnim bolestima koje traju nekoliko dana. Broj oboljelih, izvijestio je Kajić, noćas i danas se smanjio, a Zavod je uzeo uzorke kako bi utvrdio koji je izvor tih bolesti.

Hrvatske vode već su najavile redukcije na još desetak otoka. Radi se o Korčuli, Visu, Lastovu, Čiovu, Mljetu, Rabu, širem području Trogira, Kaštelima, Čabru i Gospiću.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika