27.07.2006. / 09:52

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKA

Suzbijena zaraza svinjskom kugom

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković potvrdio je u srijedu da svinjska kuga više ne hara Slavonijom, a rezultati od utorka pokazali su da nema niti jednog pozitivnog uzorka. Naglasio je kako se svinjska kuga pojavila na jednom od uvjetno 'najgorih prostora', odnosno na prostoru uz samu granicu preko Dunava, na prostoru gdje postoji ada koja se koristi za ispašu stoke i gdje je mogućnost za šverc stoke velika.

Čobanković je istaknuo da je Ministarstvo unutarnjih poslova upoznato s tim problemom, te kako je sankcioniran velik broj pokušaja šverca te se čine daljnji napori na rješavanju tog pitanja. Akcija pokazala velik broj neobilježenih životinja iako Hrvatska ima zakonske odredbe po kojima je svaki vlasnik dužan u roku od dva mjeseca tražiti obilježavanje životinje. Problem je, pojasnio je ministar, što uz rijeku Dunav postoji prostor u kojem se stoka nalazi u slobodnom uzgoju te postoji mogućnost doticaja svinja sa divljim svinjama što je moglo dovesti do zaraze. Osim toga, tijekom analiza ustanovljeno je da je osim pozitivnih životinja na virus svinjske kuge određen broj životinja seropozitivno.

To znači da ili su te životinje cijepljene protiv svinjske kuge (što je u Hrvatskoj zabranjeno) ili su preboljele svinjsku kugu, pojasnio je Čobanković. Dodao je kako sve to upućuje da je bilo ilegalnog cijepljenja ili se radi o svinjama koje su uvezene, a prije toga su bile cijepljene u susjednoj državi. Ministar je naglasio kako su sve životinja, bilo da su bili pozitivne ili seropozitivne eutanazirane. Riječ je o ukupno 764 svinje. Čobanković je također demantirao medijske natpise o tome da turisti jedu meso zaraženo svinjskom kugom.

Vezane vijesti

Otkrivena 'tajna' Crne smrti

Otkrivena 'tajna' Crne smrti

Znanstvenici su odgonetnuli cijelu genetsku mapu Crne smrti, bubonske kuge iz 14. stoljeća koja je pobila 50 milijuna Europljana u jednoj od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika