27.07.2006. / 14:07

 

HRVATSKA

Hrvatska agencija za telekomunikacije preuzima DTK

Tako će svi operatori od kraja godine Agenciji za telekomunikacije plaćati naknadu za pravo služnosti, odnosno korištenja mreže, a prikupljeni novac pohranjivat će se na poseban bankovni račun

Kako je Nacional najavio prije desetak dana, Hrvatska agencija za telekomunikacije preuzet će upravljanje nad DTK, odnosno spletom podzemnih telekomunikacijskih kablova, nad kojim vlasništvo prisvajaju T-HT i lokalne samouprave. Tako će svi operatori od kraja godine Agenciji za telekomunikacije plaćati naknadu za pravo služnosti, odnosno korištenja mreže, a prikupljeni novac pohranjivat će se na poseban bankovni račun. Po završetku spora i odluke o vlasniku, novac će jednostavno biti prebačen na račun onoga kojeg se odredi vlasnikom DTK. Hrvatska agencija za telekomunikacije traži pomoć javnosti u rješavanju problema putem javne rasprave na svojoj internetskoj stranici, a rasprava će biti pokrenuta 1. kolovoza ove godine. "Cilj nam je uvesti red u podzemlje, te svim operatorima omogućiti pristup DTK-u pod jednakim uvjetima, kako bismo osigurali razvoj telekomunikacijske infrastrukture. Odgovornim se, međutim, nitko ne smatra, a na terenu se bilježe neprocjenjive štete", rekao je Gašper Gaćina, predsjednik vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije. Agencija će dodatno ekipirati svoje centre u Splitu, Osijeku i Rijeci, iznio je Gaćina te dodao da su zakonsku osnovu za predloženo prijelazno rješenje stvorile posljednje izmjene Zakona o telekomunikacijama, koje su Agenciji dale ovlast da intervenira uvijek kad se ne može jasno utvrditi tko je vlasnik.

Koliko god preuzimanje Agencije DTK neki smatraju kompliciranim, a za pretpostaviti je da će prigovore imati jedinice lokalne samouprave okupljene oko predsjednice zagrebačke Gradske skupštine Tatjane Holjevac, Nacionalovi izvori ističu da je takvo rješenje jedino realno moguće. Naime, kad bi se DTK nekim slučajem i dao na upravljanje hrvatskim gradovima i općinama, nastali bi veliki problemi koji bi dugoročno zakočili cijelo telekomunikacijsko tržište: svaki grad bi, tako, vjerojatno propisivao vlastite cijene korištenja podzemne mreže, pa bi bila sasvim izvjesna mogućnost da, primjerice građani Bjelovara imaju brzi internet i sve telekomunikacijske usluge, a da obližnji Križevci nemaju ništa, zbog previsokih cijena koje bi hipotetički propisalo križevačko Gradsko vijeće. Isto tako, vlasništvo nad DTK-om uključivalo bi i obvezu gradova i općina da održavaju i upravljaju postojećim DTK sustavom na svom području, a kako nije realno očekivati da svaki hrvatski grad ili općina ima kvalificirane telekomunikacijske eksperte koji bi se brinuli za to, moguće je da bi pojedini dijelovi Hrvatske jednostavno poispadali iz telekomunikacijske mreže.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika