27.07.2006. / 15:04

Autor: Ana Kirin

PLIVA

Bar podigao kredit za preuzimanje Plive

Iako o sadržaju novih ponuda zasad ne žele javno govoriti ni Actavis ni Barr, spekulira se da bi Barr mogao povećati svoju ponudu više od osam posto, čime bi ona, uključujući dividendu, dosegnula 820 kuna po dionici i premašila Actavisovu ponudu

Američka tvrtka Barr Pharmaceuticals u srijedu je ugovorila kreditni aranžman sa sindikatom banaka predvođenih Bank of America u vrijednosti 2,8 milijardi američkih dolara. Iznos od 2,5 milijardi dolara može biti korišten za preuzimanje Plive, što znači da bi Barr u posljednji trenutak mogao povećati raniju ponudu od 755 kuna (uključujući 12 kuna dividende) po dionici Plive, za otprilike 200 milijuna dolara, javlja Business.hr.

Od ukupnog iznosa kredita, 2 milijarde dolara je kredit na pet godina, 500 milijuna je kredit na godinu dana, a 300 milijuna dolara petogodišnji je revolving kredit koji kompanija može koristiti za različite potrebe. Tim kreditnim aranžmanom Barr će refinancirati postojeći revolving kredit od 175 milijuna dolara.

Iako o sadržaju novih ponuda, koje se ovoga tjedna očekuju u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, zasad ne žele javno govoriti ni Actavis ni Barr, spekulira se da bi Barr mogao povećati svoju ponudu više od osam posto, čime bi ona, uključujući dividendu, dosegnula 820 kuna po dionici i premašila Actavisovu ponudu. Uprava Actavisa je u utorak od dioničara dobila dopuštenje da preuzimanje Plive financira novom emisijom dionica i dodatnim zaduživanjem od najviše 525 milijuna eura. Spekulira se da će i Actavis poboljšati svoju ponudu, ali s obzirom na iznos nove emisije dionica vrijedne 200 milijuna dolara, nije realno očekivati da će Actavis ponuditi više od 800 kuna po dionici.

Prema aktualnim ponudama Actavis nudi 735 kuna zajedno s 12 kuna dividende, dok Barr nudi 755 kuna zajedno s 12 kuna dividende po dionici. Actavis već raspolaže s 20,233 posto Plivinih dionica.U međuvremenu Plivina dionica nastavlja rasti i u srijedu je na Zagrebačkoj burzi dosegla novu rekordnu razinu od 796 kuna po dionici, uz promet veći od 1,41 milijun kuna.

Zakonski rok za podnošenje zahtjeva Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje je 30 dana od objave namjere objavljivanja ponude, što u slučaju preuzimanja Plive znači da američki Barr Pharmaceutical Hanfi zahtjev treba predati najkasnije do 2. kolovoza, a islandski Actavis do 9. kolovoza, i zjavio je u četvrtak predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol.  

Na upit o nadzoru nad nekim članicama Grupe Privredne banke Zagreb (PBZ) oko navodnih nepravilnosti prilikom trgovanja dionicama Plive u trenutku kada ih je Actavis stekao oko 10 posto, Denis Oštrić iz Hanfe je kazao kako je nadzor pri kraju, ali da se još uvijek ne može reći da li je bilo nepravilnosti. Samodol je kazao da, i da se pokaže da je nepravilnosti bilo, niti jedna transakcija neće biti poništena.

Po predaji zahtjeva za odobravanje ponude, Hanfa ima 14 dana za njeno odobravanje, a potom ju ponuditelj u roku od 7 dana mora objaviti u dnevnom tisku i Narodnim novinama. Potom počinje teći rok važenja ponude od 30 dana, tijekom kojih dioničari koji ju žele prihvatiti svoje dionice deponiraju kod SDA. Po isteku roka važenja ponude, ponuditelj dionice mora platiti u roku od 14 dana. U slučaju objavljivanja konkurentske ponude, cijeli se proces produžuje, a postoji i mogućnosti da ponuditelji mijenjaju svoju ponudu, odnosno da dioničari mijenjaju svoju odluku. No, krajnji rok je 60 dana od dana objavljivanja konkurentske ponude.

Vezane vijesti

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Na prigodnoj svečanosti Plivi je uručen Certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika