28.07.2006. / 09:25

Autor: Ana Kirin

VIJEĆE SIGURNOSTI

Šok i žalost zbog izraelskog napada na UN

U konačnom tekstu koji je prihvatilo Vijeće sigurnosti uklonjene su riječi 'osuđujući i namjeran napad na osoblje UN-a' kao i poziv na zajedničku istragu UN-a i Izraela koju je zatražio glavni tajnik Kofi Annan

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je usvojilo izjavu u kojoj izražava šok i žalost zbog izraelskog bombardiranja položaja UN-a u Libanonu u kojem su poginula četvorica mirovnih promatrača UN-a. Izjava, koja ima manju težinu od rezolucije, usvojena je nakon cijelog dana pregovora i primjedbi Sjedinjenih Država koje nisu željele da se Izrael izravno okrivi za napad, i blaža je od one koju su predložile Kina i druge države. Kina je, izražavajući frustraciju američkim otezanjem, ranije upozorila SAD da bi protivljenje ovoj izjavi moglo ugroziti pregovore o rezoluciji kojom se traži da Iran obustavi obogaćivanje urana. Jedan od promatrača UN-a koji su poginuli u utorak bio je Kinez. Ostala trojica bili su iz Austrije, Kanade i Finske.

U konačnom tekstu koji je prihvatilo Vijeće sigurnosti uklonjene su riječi 'osuđujući i namjeran napad na osoblje UN-a' kao i poziv na zajedničku istragu UN-a i Izraela koju je zatražio glavni tajnik Kofi Annan. Umjesto toga, od Izraela se traži da 'provede sveobuhvatnu istragu o incidentu, uzimajući u obzir svaki relevantan materijal Ujedinjenih naroda'. Vijeće sigurnosti u izjavi kaže da je 'duboko šokirano i ožalošćeno pucanjem izraelskih snaga na promatrački položaj Ujedinjenih naroda 25. srpnja 2006., koje je dovelo do pogibije četvorice vojnih promatrača UN-a'.

Nakon što je izjava usvojena, kineski veleposlanik pri UN-u Wang Guangya, koji je ranije govorio da je frustriran stajalištem SAD-a, iskazao je zadovoljstvo time što je akcija poduzeta iako je konačni tekst ublažen.

Neodlučnost međunarodne zajednice na konferenciji U Rimu Izrael je protumačio kao odobrenje za nastavak operacija u Libanonu. Izraelski ministar pravosuđa Haim Ramon rekao je kako će Izrael pojačati napade na Hezbollah jer njegova bi pobjeda značila pobjedu međunarodnog terorizma i katastrofu i za Izrael i za cijeli svijet.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika