31.07.2006. / 13:33

Autor: Ana Kirin

ISTRAŽIVANJE

Hrvatska najpoželjnija članica Europske unije

Dok interes za proširenje Unije općenito opada među građanima EU, priključenje Hrvatske podržava njih 56 posto, više nego bilo koju drugu potencijalnu članicu

Prema istraživanju agencije Eurobarometar, provedenom na 30 tisuća ispitanika, Hrvatska je kao članica za građane Europske unije poželjnija od svih ostalih država koje žele ući u EU. Ukupno 56 posto njih podržava priključenje Hrvatske, dok je potpora otalim potencijalnim članicama nešto manja od 50 posto.

Najmanje je poželjna Turska, koju podržava 39, a 48 posto građana EU, od čega najviše u Njemačkoj i Austriji, protivi se njenom ulasku u Uniju. Ulazak Albanije podržava 41, a protivi mu se 44 posto građana. Kao moguća članica EU, Makedonija ima 49 posto zagovornika, Bosna i Hercegovina 48, a bivša državna zajednica Srbija i Crna Gora 47 posto.

Hrvatska je i prema rezultatima istog istraživanja provedenog prošle godine također imala najveću potporu. S 52 posto zagovornika prednjačila je i pred Bugarskom i Rumunjskom, koje bi u EU trebale ući početkom sljedeće godine, pa sada nisu bile uključene u istraživanje.

Učlanjenje Hrvatske najveću potporu sada ima u Slovačkoj, i to 83 posto, pa u Češkoj i Mađarskoj s 81 posto, a najmanju u Portugalu (41 posto), gdje se i inače protive proširenju Unije. Takav je i opći trend među građanima EU: dok je prošle jeseni prijem novih članica zagovaralo 49 posto ispitanika, sada ih je 45 posto, a broj protivnika povećao se s 39 na 42 posto. Prema tvrdnjama promatrača, glavni povod smanjenju interesa za širenje je Turska, jer je broj zagovornika proširenja najmanji upravo u državama koje se najviše protive ulasku Turske u EU. To su prije svega Njemačka i Austrija, u kojima Hrvatska ipak ima zavidnu potporu. Podupire nas 51 posto Nijemaca i 55 Austrijanaca.

Prijemu novih članica u EU najviše otpora pružaju stare članice, pa proširenje odobrava samo 28 posto Nijemaca, 31 posto Francuza i 27 posto Austrijanaca, nasuprot 73 posto Slovenaca i 72 posto Poljaka.

Istraživanje Eurobarometra pokazalo je, za razliku od brojnih domaćih istraživanja javnog mnijenja, da se čak 71 posto ispitanika u Hrvatskoj zalaže za pridruženje Uniji.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika