Objavljeno u Nacionalu br. 559, 2006-07-31

Autor: Željko Rogošić

POMIRBA MESIĆA I SINJSKE ALKE

Trijumf trojice otpisanih veterana Alke

Ognjen Preost, Stipe Breko i Ivica Perić, trojica alkara koji su bili izbačeni iz društva u zakulisnoj političkoj akciji, vratit će se u tradicionalno sinjsko natjecanje, ali iduće godine, kad se temeljito pripreme za nastup

Preost i Kameleon Preost se proteklih dana našao na udaru obavještajnog podzemljaPreost i Kameleon Preost se proteklih dana našao na udaru obavještajnog podzemlja Kažnjena trojica alkara, pobjednici Alke Ognjen Preost, Stipe Breko i Ivica Perić, opet će sudjelovati u tom natjecanju, ali dogodine, kad na Alku dođe i predsjednik Stjepan Mesić. Iako je u novoj Upravi Viteškog alkarskog društva 70 posto dosadašnjih članova koji su ga optuživali za veleizdaju zbog svjedočenja u Haagu u slučaju suđenja generalu Tihomilu Blaškiću, gradonačelnik Sinja Nikola Tomašević i novi predsjednik Upravnog odbora dr. Stipe Jukić uspjeli su uvjeriti Mesića da su namjere Sinjana iskrene i da žele da predsjednik Republike opet preuzme pokroviteljstvo nad Alkom te pobjedniku uruči darove. Upravo kako su to činili Franjo Tuđman, Josip Broz Tito, Ante Pavelić, Aleksandar Karađorđević i Franjo Josip.

“Predsjednik Mesić donio je mudru odluku da se opet prihvati pokroviteljstva nad sinjskom Alkom. Ali izvjesno je da predsjednik neće doći na ovogodišnju Alku, na kojoj, unatoč tomu što je Upravni odbor odlučio Preosta, Perića i mene vratiti u natjecanje, dogovorno nećemo sudjelovati ni nas trojica. Predsjednik će očito doći dogodine, kad se svi njegovi uvjeti ispune“, rekao je četverostruki pobjednik Alke Stipe Breko. Ognjen Preost, Stipe Breko i Ivica Perić udaljeni su iz Alke nakon što su se 2001. suprotstavili gruboj politizaciji Alke i histeriji koji su tadašnji gradonačelnik Mate Jukić, propali političar Ivić Pašalić i njihovi suradnici, udruge branitelja Domovinskog rata i hrvatska politička desnica poveli protiv predsjednika Mesića i vlade Ivice Račana. Mesić je prošlog je tjedna primio alkarsko izaslanstvo koje je vodio sinjski gradonačelnik Nikola Tomašević i novi predsjednik Upravnog odbora VAD-a dr. Stipe Jukić. Predsjednik je bio zadovoljan što je Upravni odbor prihvatio jedan od njegovih uvjeta - povratak Preosta, Breke i Perića u Alku. Bit predsjednikove poruke bila je u rečenici: “Tražim od vas samo da poštujete Statut sinjske Alke!” Istina je da je Statut Alke, upravo Upravni odbor na čelu sa Matom Jukićem, uz pomoć najbližih suradnika, sada već bivšeg alajčauša Ivana Zorice i bivšeg harambaše Boška Ramljaka, kršio u svakoj prilici. Tako su mimo Statuta kažnjeni, udaljeni iz VAD-a Preost, Breko i Perić, a da sami uopće nisu povrijedili Statut. Jukić i društvo zloupotrijebili su Alku u pokušaju udara na legalno izabranu hrvatsku vlast 2000. iskoristivši sudski postupak na kojem se utvrđivala odgovornost alkarskog vojvode generala Mirka Norca za ratne zločine. Upravni odbor iskoristio je na Alci 2001. i potom odbacio brigadira Antu Kotromanovića.

Upravo je predsjednik Mesić nedavno upozorio na još dva bitna uvjeta za svoj dolazak u Sinj. Prvi je određivanje VAD-a prema bivšem vojvodi Norcu i poštovanje odluke da se donese novi Statut Alke, koji će onemogućiti političku zlouporabu manifestacije stare 300 godina. Stipe Breko, električar u HEP-u, vođa smjene u HE Đale, četiri je puta bio pobjednik Alke, 1977. godine kao debitant. Dvije godine prije prvi tenor klape Sinj počeo je jahati, godinu poslije postao alkarska pratnja i 1977. prvi put osvojio prelazni srebrni štit, dar predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Sljedeći put Breko je pobijedio 1980., pa 1982. i zadnji put 1988. Jahao je puno konja, u pravilu vojnih. Lastu, Frazu, Menekenku, Rada, Milada. “Najbolji konj mi je bila Lasta, kobila, lipicaner, koja je imala mekan galop. Sve je znala, trčala ravno, sama se zaustavljala. Zadnji put sam sudjelova u Alci 2001. kad je pobijedio Ivica Perić.

I tada su počeli problemi, gruba politizacija Alke, odluka da Perić ne smije primiti darove predsjednika Republike. Podržao sam Perića u njegovoj odluci da darove primi.“ I tako su se Perić, Breko i Preost izložili bijesu Mate Jukića, Ivana Zorice i društva. “Ove četiri godine borbe za iskonsku Alku su se isplatile. Nije mi žao ni živaca ni četiri propuštene godine sudjelovanja u Alci. I u narodu i u VAD-u stvorena je sasvim drukčija klima. Iako je Mate Jukić ponovno na Skupštini izabran u Upravni odbor, više instance su mu pomogle da se makne u stranu. U Upravi nisu više Ivan Zorica, Boško Ramljak, novi predsjednik dr. Stipe Jukić shvaća da se Alka mora smiriti, kako je odlučeno na sastanku nas trojice alkara s Upravnim odborom 24. srpnja.“ “Uskoro će se navršiti 300 godina Alke. Nova vlast u gradu Sinju ne želi tako veliku proslavu dočekati u smutnji, svađi i politizaciji“, kaže Breko. “Preost, Perić i ja na sastanku smo rekli da se želimo vratiti u Alku ako ove godine ne ne sudjelujemo nego dogodine. Ja godinama nisam jahao. Imam 52 godine i za nastup se moram psihički i fizički pripremiti. Moglo bi se dogoditi da nam kažu vratili ste se, ali niste prošli tromjesečne pripreme, pa ove godine budite alkarska pratnja. Nas trojica smo zaključili da je najbolje da se uključimo dogodine i budemo ozbiljni takmaci“, kaže Breko i dodaje da ne bi bilo pošteno zbog mladih alkara koji su se predano pripremali da trojica povratnika uskoče bez priprema. Dodaje da je među njima trojicom Preost najspremniji. Uprava VAD-a najviše je Breki, Preostu i Periću zamjerala osnivanje Udruge veterana i poštovatelja sinjske Alke. “To nije nikakva usporedna Alka, nego udruga koja se borila za depolitizaciju Alke i vraćanje korjenima“, veli Breko. Ivica Perić, pobjednik 2001., koji je prihvatio darove predsjednika i izložio se hajki, sretan je što se situacija smiruje.

“Sretan sam jer smo nas trojica vraćeni u Alku a situacija je sasvim drukčija. Nadam se da su ta obećanja ozbiljna, jer ćemo nastupiti na Alci 2007.“, ističe Perić kojemu je zdravstvena situacija u obitelji u prvom planu. “Teško bih u ovakvim okolnostima mogao ove godine nastupiti na Alci, posebno bez priprema i treninga. Preost je u najboljoj formi, Stipi bi trebalo malo više vremena, a meni bi bilo dosta 15-ak dana“, kaže Perić, zaposlen u HE Orlovac. “Situacija je puno bolja. Zorica više nije alajčauš, nema zle krvi, ljudi koji su do prije šest mjeseci bili oštro protiv predsjednika Mesića danas govore drukčije.

Predsjednik UHDDR-a i član HČSP-a Ante Smoljo javno iznosi da instituciju predsjednika svi moramo poštovati. Stalno smo govorili da ne rušimo nikoga u VAD-u. Mi smo samo zagovarali depolitizaciju Alke, o kojoj danas svi govore. Alka nam je jako važna, gospodarski, marketinški, poslovno, kulturno, posebno u gradu s 3000 nezaposlenih.“ Ognjen Preost je peterostruki pobjednik Alke i najbolji alkar u njezinoj višestoljetnoj povijesti. Preost je prvi put pobijedio 1992., pa 1995., 1997., 1998. i 1999. Taj časnik HV-a prije nekoliko tjedana promaknut je u čin brigadira, a prije nekoliko mjeseci postao je magistar kriminalistike. Potječe iz sinjske obitelji s antifašističkom tradicijom, baš kao i Perić i Breko, legalist je i časnik HV koji je aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu. Kad je Alka bila pretvorena u poligon za obračun s Mesićem, prije i nakon uhićenja Norca, Pašalić, Jukić i Ramljak znali su da će se Preost tomu suprotstaviti. Zato je Preost morao biti udaljen iz Alke, posebno kad se 2001. očekivala još jedna njegova pobjeda. Manipulatori Alkom bili su sigurni da će Preost odmah primiti Mesićeve darove, što je bilo suprotno dogovoru u restoranu “Vreba“ u Hrvacama, na sastanku Upravnog odbora VAD-a proširenog čelnicima Hrvatskog bloka. Pet godina se Preost, s Brekom i Perićem, borio protiv Mate Jukića, braneći instituciju predsjednika Republike kao pokrovitelja Alke. Mesić se zdušno zalagao da se trojica otpisanih alkara vrate. Jedini koji se danas u Upravi protivi povratku Breke, Preosta i Perića je alkar Darko Jadrijević, i dalje pod utjecajem grupacije Pašalića. Iako je Preost utreniran i bio fizički spreman, jer se bavi preponskim jahanjem i povremeni je član reprezentacije Hrvatske, a ove je godine osvojio sedmo mjesto na državnom prvenstvu, iako ima izgleda nastupiti za reprezentaciju na Samsung Cupu u u Zagrebu, ipak je odlučio ne nastupiti na Alci ove godine. Trojica alkara su se solidarno dogovoril: “Vraćamo se u Alku svi ili nitko.” Upravni odbor VAD-a je odlučio - svi.


Preost i Kameleon Preost se proteklih dana našao na udaru obavještajnog podzemlja. U dnevnim novinama plasirana je dezinformacija da je sudjelovao u akciji “Kameleon“, SIS-ovu prisluškivanju nevladinih udruga koje je osmislio tadašnji šef SIS-a Ante Gugić, uz pomoć Markice Rebića. Ta priča trebala je spriječiti Preostovu kandidaturu za visoku dužnost zamjenika ravnatelja VSOA-e (Vojno-sigurnosno-obavještajne agencije). Preost je zapravo bio član povjerenstva koje je 2000. istražilo aferu, a o kojoj je Nacional prvi u Hrvatskoj pisao, pa je očito da je riječ o dezinformaciji.>email to:Zeljko Rogosic

Vezane vijesti

Iva Majoli: Stipe i ja radimo na drugom djetetu

Iva Majoli: Stipe i ja radimo na drugom djetetu

Hvar će uskoro postati atraktivna destinacija za ljubitelje ženskog tenisa. Iva Majoli odigrat će meč protiv svoje jednako slavne kolegice i bliske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika