01.08.2006. / 09:20

Autor: Hrvoje Perinić

NUKLEARNO PITANJE

Iran odbacio UN-ov ultimatum

Rezolucija usvojena u ponedjeljak prva je rezolucija o Vijeća sigurnosti UN-a o Iranu koja sadrži pravno obvezujuće zahtjeve i prijetnju nametanja sankcija

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je usvojilo rezoluciju u kojoj traži da Iran do kraja kolovoza obustavi svoje nuklearne aktivnosti ili će se suočiti sa sankcijama. Vijeće je usvojilo rezoluciju u kojoj se traži suspenzija nuklearnog programa s 14 glasova prema jednom. "Rezolucija Vijeća sigurnosti je neprihvatljiva i stvara atmosferu koji nikome neće donijeti koristi", rekao Kazem Džalali, glasnogovornik odbora za vanjsku politiku iranskog parlamenta.

Rezolucija usvojena u ponedjeljak prva je rezolucija o Vijeća sigurnosti UN-a o Iranu koja sadrži pravno obvezujuće zahtjeve i prijetnju nametanja sankcija. Sjedinjene Države i njihovi saveznici sumnjaju da Iran razvija nuklearnu bombu i optužuju Teheran da prikriva svoja istraživanja na tom području već 18 godina. Katarski veleposlanik pri UN-u Abdulazaiz Al-Nasser rekao je da je glasao protiv rezolucije zbog trenutka njezina usvajanja. "Ne slažemo se s rezolucijom u trenutku u kojem je naša regija u plamenu", rekao je. Međutim američki veleposlanik John Bolton rekao je da Iran već tri godine ne surađuje u cijelosti i ne ispunja zahtjeve Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA). "Iran je nažalost stalno i otvoreno prkosio međunarodnoj zajednici nastavljajući svoj rad na razvoju nuklearnog oružja, a trajna neposlušnost i otpor iranskog vodstva zahtijeva snažan odgovor ovog Vijeća", rekao je Bolton ocjenivši kako je "danas usvojena rezolucija upravo to dala". 

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika