01.08.2006. / 11:42

Autor: Nacionalova redakcija

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iranski mediji i plakati zovu na uništenje Izraela

Da Iran potpomaže Hezbollah, ne krije nitko, ali načini pomoći još su uvijek tajna, pogotovo za Zapad

“Nema šanse da nas Amerika napadne. Naime, oni imaju već toliko problema u Iraku i Afganistanu da doista nisu u situaciji da nas napadnu”, rekao je prošlog tjedna Nacionalovu novinaru Mahdi Rahmanian, glavni urednik najčitanijih iranskih dnevnih novina Shargh, u svom uredu u središtu Teherana. Ako se uzme u obzir da su u Iranu sve radijske i TV postaje pod izravnim državnim vodstvom, a većina tiskanih medija strogo cenzurirana, ne začuđuje što takav stav, koji je izvorno potekao od iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, prevladava i među iranskim stanovništvom, kojemu su strogo kontrolirani državni mediji jedini izvor informacija. Ipak, teheranska svakodnevnica obiluje oprečnim pojavama: dok s jedne strane većina stanovnika smatra da nema šanse da SAD napadne njihovu zemlju, s druge strane se sve više čuju glasovi da bi se Iran trebao uključiti u ratne sukobe u Libanonu. Tako je, osim golemih antiameričkih plakata koji već godinama stoje na mnogo lokacija u Teheranu, prije nekoliko dana krenula i velika, očito državna kampanja vezana uz sukobe Izraela i Libanona - na oglasnim mjestima za jumbo-plakate pojavili su se dvije nove vrste plakata: na jednome je prikazana izraelska zastava koju gaze vojnici, uz velikim slovima ispisan slogan “Izrael treba biti izbrisan s lica Zemlje”, a na drugim plakatima prikazan je čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah s puškom u ruci i porukom o jedinstvu svih muslimana. Da Iran potpomaže Hezbollah, ne krije nitko, ali načini pomoći još su uvijek tajna, pogotovo za Zapad.

U razgovoru sa stanovnicima Teherana Nacionalov novinar uvjerio se u snažne antiameričke i antiizraelske stavove koji prevladavaju u Iranu. Premda su vrlo susretljivi prema svakom strancu na kojeg naiđu, a često i sami prvi prilaze strancima, prosječni Iranci ne kriju negativne stavove prema SAD-u i Izraelu, čije vlade optužuju za nepravdu i zlo koje se nanosi muslimanima na Bliskom istoku. U petak, 28. srpnja, iranskim se građanima javno obratio i iranski vjerski vođa Ahmad Hatami, čije su molitvu i predavanje u teheranskom sveučilišnom centru prenosile sve državne televizije. “Ako Izrael uskoro ne bude poražen, cionisti bi mogli pomisliti da su snažna sila, pa osim Libanona napasti i druge susjedne zemlje. Zbog toga je naša potpora Hezbollahu zapravo obrana naše sigurnosti. Hezbollah danas brani islam”, glasila je Hatamijeva poruka koju je čula većina od sedamdeset milijuna Iranaca.

Više o posjetu Nacionalova novinara Iranu, kao i analizu Maroja Mihovilovića o propalim planovima Izraela i SAD-a o razbijanju Hezbollaha pročitajte u velikom Dossieru o ratu na Bliskom istoku u kojem se nalazi i intervju izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj Shmuela Meira u kojem govori o najnovijoj bliskoistočnoj krizi i tragediji u libanonskom gradu Qani u kojem je poginulo 60 civila.  Pročitajte Ekskluzivni razgovor Berislava Jelinića s izraelskim ambasadorom "Hezbollah namjerno postavlja raketne lansere među civile", samo u najnovijem broju Nacionala.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika