01.08.2006. / 16:35

Autor: Nacionalova redakcija

PAKRAČKI ZLOČIN

Suljić umire, iskaz protiv Merčepa propada

Munib Suljić, nekadašnji pripadnik tzv. Merčepove postrojbe, koji izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva nepoznatog civila pod nadimkom Saša, umire u mukama u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Više ne može govoriti pa Državno odvjetništvo od njega ne može uzeti iskaz, koji bi omogućio da ono što je nedavno izjavio haaškim tužiteljima postane valjani dokaz u mogućem postupku protiv Tomislava Merčepa. Suljić je preko odvjetnika prije nekoliko dana podnio molbu za odgodu zatvorske kazne, koju služi u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici. Onamo je smješten zbog teškog zdravstvenog stanja čim su ga haaški tužitelji 25. lipnja izručili Hrvatskoj. Suljićevi odvjetnici u zahtjevu su naveli da mu preostaje možda nekoliko tjedana života, da nema adekvatne uvjete za liječenje te sukladno zakonu predlažu da mu se odobri prekid služenja kazne. Suljić je u zatvorsku bolnicu u Zagrebu stigao u teškom stanju uznapredovalog karcinoma, koji se proširio na više vitalnih organa.

“Suljić je prilikom zadnjeg posjeta jedva govorio i vrlo je loše izgledao. Već je primao i lijekove protiv bolova, koji su ga omamljivali. U takvim uvjetima bilo bi nehumano o bilo čemu razgovarati. Iskaz nismo mogli uzeti. Čak i da smo to nekako uspjeli, takav iskaz mogao bi se zbog Suljićeva stanja lako oboriti na sudu. Bojim se da više nećemo imati priliku sa Suljićem suvislo razgovarati. Tako nećemo moći dati pravnu snagu iskazu koji je on dao haaškim istražiteljima. Mi iskaze koje je skupilo haaško tužiteljstvo ne možemo koristiti u predmetima u kojima nije podignuta optužnica. U ovom slučaju samo smo dobili predmet na daljnji rad. U njemu se zasad obrađuju sporni događaji, a ne osobe. Zasad smo uspjeli prevesti trećinu spisa. Ostatak će biti preveden na jesen”, izjavio je za Nacional varaždinski državni odvjetnik Darko Šamija. Upućeni u taj predmet tvrde da bez iskaza krunskih svjedoka neće biti moguće ni protiv koga podići optužnicu, jer u onome što su haaški tužitelji poslali navodno nema dosta kvalitetnog materijala za optuživanje. Suljić je zato bio prvorazredan ulov. Međutim, čini se da od njegova iskaza haaškim tužiteljima neće biti nikakve koristi. Više o cijelom slučaju pročitajte u najnovijem broju Nacionalu.

Vezane vijesti

'U slučaj Pakračke poljane umiješan politički vrh'

'U slučaj Pakračke poljane umiješan politički vrh'

Svjedokinja Đurđica Ilić izjavila je danas na suđenju Tomislavu Merčepu da je tragajući za nestalim nevjenčanim suprugom, srpskim civilom Milanom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika