02.08.2006. / 15:25

Autor: Martina Zeković

ŠRI LANKA

Novi napadi na Šri Lanci

Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad ključnim centralnim dijelom grada Muttura

Borbe između regularne vojske Šri Lanke i pobunjenih tamilskih tigara u sjeveroistočnoj pokrajini Trincomalee se proširilo. Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad ključnim centralnim dijelom grada Muttura. U tom gradu prevladava muslimansko stanovništvo, a većina ljudi sklonila se u džamije i škole, javlja BBC.
Obje strane tvrde da se radi o obrani, što bi značilo da se borbe odvijaju u okviru uvjeta o prekidu vatre određenih 2002. godine. Vlada Šri Lanke izdala je priopćenje u kojem stoji da je odana dogovoru o prekidu vatre te da će napadati pobunjenike dok god oni budu vršili nasilje i terorizam.

Tamili su, inače, etnička skupina porijeklom iz Indije koju su na sjever zemlje naselili britanski kolonizatori u 19. i 20. stoljeću. Pobunjenička skupina Tamilski tigrovi bori se za nezavisnost sjevera i istoka zemlje i često se koristi terorističkim metodama. Gra]anski rat u Šri Lanci traje od 1983. te je u njemu ubijeno vi[e od 60 000 ljudi. Od 2002. na snazi je prekid vatre između njih i vlade koji se periodički krši.

Vezane vijesti

Sedam osoba poginulo u bombaškom napadu na autobus

Prilikom prelaska putničkog autobusa preko bombe koja je tada eksplodirala, poginulo je sedam osoba, a 26 ih je ranjeno, priopćila je u petak vojska… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika