03.08.2006. / 10:25

Autor: Ana Kirin

BLISKI ISTOK

Nova bombardiranja Bejruta

Hezbollah je u srijedu iz Libanona ispalio više od 230 raketa, što je najveći dnevni prosjek od početka sukoba, a neki su projektili dosegnuli čak Zapadnu obalu. Glasnogovornik Hezbollaha izjavio je kakao su ti napadi dokaz Hezbollahove nesalomljivosti

U četvrtak rano ujutro izraelski zrakoplovi bombardirali su Bejrut, glavni grad Libanona. Očevidci tvrde da su odjeknule najmanje četiri eksplozije, nakon što su projektili pogodili južno, šijitsko predgrađe Beiruta u kojem se nalaze Hezbolahova uporišta. Izraelska se vojska u međuvremenu sukobila s Hezbollahovim gerilcima za prevlast u nekoliko sela u blizini granice.

Hezbollah je u srijedu iz Libanona ispalio više od 230 raketa, što je najveći dnevni prosjek od početka sukoba. Jedna je osoba poginula i mnoge su ranjene u eksploziji projektila čak 70 kilometara unutar izraelske granice. No "Hezbollah" je razbio još jedan rekord u dometu svojih projektila, pa je tako nekoliko njih prešlo ne samo izraelsko-libanonsku, nego i granicu između Izraela i palestinskog područja na Zapadnoj obali. Dijelovi "Hezbollahovog" projektila pronađeni su u selu Pcuq u blizini palestinskog grada Jenina. Iako su im "Hezbollahovi" projektili ugrozili život, Palestinci su tu vijest dočekali s ogromnim oduševljenjem. Lokalni "Fatahovi" aktivisti činjenicu da "Hezbollah" još uvijek može lansirati dalekometne projektile tumače kao dokaz da je izraelska ofenziva u južnom Libanonu doživjela poraz. I glasnogovornik Hezbollaha, Ghalib Abu Zeinab, izjavio je kakao su najnoviji napadi dokaz Hezbollahove nesalomljivosti. Ovi napadi bili su odgovor na upad izraelskih komandosa u bolnicu blizu Baalbeka duboko u sjevernoistočnom Libanonu gdje su u srijedu uhvatili petoricu navodnih članova Hezbolaha, ali su u intenzivnim zračnim napadima ubili 19 civila, od kojih najmanje sedmero djece.

Međunarodna zajednica osudila je sukob, prosvjedi su organizirani diljem svijeta, u srijedu je i Vijeće Europe pozvalo na prekid sukoba, no Izrael uživa potporu Sjedinjenih Država i Velike Britanije koji se suzdržavaju pozvati na trenutačni prekid vatre. O mirovnim snagama za Libanon na konferenciji u četvrtak trebali bi u sjedištu UN-a razgovarati predstavnici zainteresiranih zemalja.

Izraelska vojska još je aktivna i u pojasu Gaze,pa su izraelski su tenkovi u četvrtak rano ujutro zatvorili istočni prilaz gradu Rafi, na jugu Gaze. U odvojenim zračnim napadima poginula su četvorica Palestinaca, među kojima je jedan pripadnik Hamasa. Lokalno stanovništvo i palestinski dužnosnici tvrde da je 50-ak izraelskih tenkova, praćenih buldožerima, ušlo osam kilometara u palestinski teritorij, preuzimajući kontrolu nad cestama i zatvarajući istočni prilaz Rafi. Izraelska vojska potvrdila je djelovanje na jugu Gaze, a zračni napad je, navodi, uslijedio nakon što je skupina militanata naciljala izraelske tenkove.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika