03.08.2006. / 13:14

Autor: Ana Kirin

NOVI DUGOVI

Ronko: 355 milijuna kuna duga je iz samo zadnje tri godine

Ronko je ukazao i na činjenicu da je ta ogromna šteta nastala u periodu posljednje tri godine Bagarićeve vlasti u Županiji: "A pitanje je koliko je još štete učinjeno u punih 15 godina koliko je Bagarić bio Požeško - slavonski župan, a dok stanje nije bilo tako očigledno loše"

Požeško-slavonski župan, SDP-ovac Zdravko Ronko uputio je u srijedu Državnom odvjetništvu u Požegi kaznene prijave zbog zloporabe ovlasti bivšeg župana HDZ-ovca Ante Bagarića i šefa Županijske uprave za ceste Milana Ivanka. Ronko ih tereti za izdavanje mjenica bez suglasnosti i pokrića te nezakonito financijsko postupanje protiv svog prethodnika na temelju službenog nalaza Državne revizije o poslovanju županije u posljednje tri godine Bagarićeva mandata, koja je konstirala dug Županije od 278 milijuna kuna, koji je nastavio rasti do 355 milijuna kuna.

Ronko je ukazao i na činjenicu da je ta ogromna šteta nastala u periodu posljednje tri godine Bagarićeve vlasti u Županiji. "A pitanje je koliko je još štete učinjeno u punih 15 godina koliko je Bagarić bio Požeško - slavonski župan, a dok stanje nije bilo tako očigledno loše" te naglasio kako je kaznene prijave odlučio podnijeti samo protiv potpisnika za proračun, Bagarića i Ivanka. Ronko je još jednom istaknuo kako je odluka Županijske skupštine donijeta jednoglasno, što znači da ju je podržao i HDZ, čiji su članovi i Bagarić i Ivanko. HDZ-ovi vijećnici su dakle glasovali za prihvaćanje nalaza revizije i za podizanje kaznenih prijava protiv odgovornih, no nisu podržali Ronkov ažurirani prijedlog sanacije Županije težak 355 milijuna kuna, koji uz dug utvrđen Revizijom, čine i troškovi prispjeli od završetka rada revizora u svibnju, te dug zdravstva u iznosu od 68 milijuna kuna.

Na nalaz Revizije reagirao je i predsjedik Mesić, zatraživši od Sanadera hitno otklanjanje problema Požeško-slavonske županije do kojih je, kako je napisao u pismu premijeru, došlo zbog nezakonitog zaduživanja. Predsjednik je također zatražio da Vlada na prvoj idućoj sjednici Požeško-slavonskoj županiji uplati 80 milijuna kuna jednokratne pomoći, što će pokriti samo onaj dio duga koji je napravila sama Županija, što je Revizijom ranije utvrđeno. Dug ŽUC-a tako će ostati nepodmiren. "Iz te zlatne sredine u posljednje smo tri godine otišli na zadnje mjesto ljestvice županija", ustvrdio je Ronko.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika