03.08.2006. / 15:41

Autor: Martina Zeković

BEOGRAD

Kosovo dio Srbije u novom srpskom ustavu

«Ustav bi na Kosovu počeo važiti kada se za to steknu uvjeti, a predviđeno je da upravo takvo tretiranje Kosova kao sastavnog dijela Srbije u ustavu, bude pravno sredstvo koje garantira da se Srbija ne odriče Kosova», izjavio je savjetnik premijera srbije Aleksandar Simić

«Premijer Srbije Vojislav Koštunica predložit će da se u novom ustavu navede da je Kosovo sastavni dio Srbije ako rješenje sa status kosova bude nametnuto», izjavio je savjetnik srbijanskog premijera Aleksandar Simić. «Ustav bi na Kosovu počeo važiti kada se za to steknu uvjeti, a predviđeno je da upravo takvo tretiranje Kosova kao sastavnog dijela Srbije u ustavu, bude pravno sredstvo koje garantira da se Srbija ne odriče Kosova», dodao je Simić. Tim stručnjaka Ureda Ujedinjenih naroda za pregovore o statusu Kosova u Beogradu je s članovima srpskog pregovaračkog tima koji su inzistirali da se Srbiji vrati imovina te da se riješi tko će brinuti o sigurnosti u tim zonama. Prijedlog Srbije također je bio da se stvore 42 zaštitne zone oko crkvenih objekata i objekata kulture.

Što se tiče zahtjeva Srbije da se odgode pregovori u Beču koji bi se trebali održati 7. kolovoza, vlasti Kosova tome se protive, pa je tako potvrđen odlazak pregovaračkog tima Prištine u Beč 7. kolovoza. Zamjenik premijera Kosova Ljutfi Haziri, koji će predvoditi kosovsku delegaciju, izjavio je da Beograd odgađanjem želi odužiti proces pregovora. Vođa Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je za B92 da je Beograd najprije tražio ubrzanje pregovora, a sada se, zahtjevom za odlaganje, prikazuje u drugom svjetlu. "To nikako nije dobro. Početni rezultat, napravljen prvim sastankom, gdje je prikazan argumentiran nastup, sada je poništen i opet se kreće od nule. Nije mi poznat razlog odgađanja, možda je to strah savjetnika od preuzimanja odgovornosti ako su najviši predstavnici pregovaračkog tima prezauzeti. Ako su predsjednik, premijer i ministar vanjskih poslova odsutni, teško da bi neko drugi preuzeo odgovornost za donošenje teških odluka", rekao je Ivanović.

Vlasti na Kosovu, uz neslužbenu podršku UNMIK-a i EU, pripremaju popis stanovništva na Kosovu. Popisom ne bi direktno bilo obuhvaćeno na silu protjerano stanovništvo, prenosi BBC. Prema planu, albanska dijaspora bi mogla dokazati stalan boravak na Kosovu uz dva svjedoka, koji bi potvrdili da popisana osoba nije bila odsutna sa Kosova više od godinu dana. Nadzorni Odbor za nadgledanje stanovništva i domaćinstava sastavljen od stručnjaka Ujedinjenih naroda, Europske unije i Vijeće Evrope u izvještaju iz lipnja ocjenjuje da ne postoje uvjeti za korektno i objektivno provođenje popisa na Kosovu i predlaže da probni popis bude održan u listopadu. Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, BBC navodi da su vlasti na Kosovu odbile taj rok.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika