04.08.2006. / 09:12

Autor: Ana Kirin

TDZ

Policija deložirala radnike, četvero završilo u bolnici

Četiri osobe zatražile su liječničku pomoć, od kojih tri zbog pretrpljenog šoka, a jedna zbog pada prilikom pri kojem je zadobila ozljede kralježnice i glave te je prevezena u Traumatološku kliniku

Skupina radnika bivše Tvornice duhana Zagreb deložirana je u četvrtak navečer iz kruga tvornice u Jagićevoj ulici. Nakon deložacije 33 osobe dovedene su u II. policijsku postaju na Črnomercu, izvijestila je zagrebačka policija. Četiri osobe zatražile su liječničku pomoć, od kojih tri zbog pretrpljenog šoka, a jedna zbog pada prilikom kojeg je zadobila ozljede kralježnice i glave te je prevezena u Traumatološku kliniku . Lakšu tjelesnu ozljedu, odnosno posjekotinu, u akciji je zadobio i jedan policajac. Policija je priopćila da prilikom akcije u kojoj je sudjelovalo 40 policajaca Interventne jedinice nisu upotrebljena sredstva prisile. Postupak deložacije, odnosno ispunjenje zahtjeva sudskog izvršitelja, započeo je nakon cjelodnevnih pregovora oko dobrovoljnog izlaska iz prostora TDZ-a. U pregovorima između sindikalaca i novog vlasnika pogona, Tvornice duhana Rovinj uključila se i hrvatska Vlada. Bilo je dogovoreno da radnici TDZ-a, ukoliko prihvate ponudu TDR-a, mirno izađu iz pogona, a TDR bi povukao izvanredne otkaze koje su radnici dobili nakon zauzimanja tvornice.

"Dogovor oko načina zbrinjavanja radnika načelno je postignut, a to što je načelno, želimo da stoji izrijekom i u ovom priopćenju TDR-a i na tom tragu imamo i primjedbe. Kamen spoticanja koji je pregovore odužio za nekoliko sati postao je potpis. Sindikalisti se nisu slagali da potpis na ugovor stavi voditeljica ljudskih resursa, tražili su jako jamstvo uprave TDR-a da će, ako napuste zgradu, ugovor biti poštovan", rekao je predsjednik Hrvatske unije sindikata Ozren Matijašević.

"Postoji samo jedan član TDR-a, to je direktor Uprave, on je izvan zemlje, a kao obvezu ona je uzela koja ima ovlasti, dakle i više nego ovlaštena osoba je potpisala to, i obvezala se na poštovanje toga što piše u tom dokumentu", rekao je član Uprave TDR-a Ronald Korotaj.

Radnici su nakon četveromjesečne drame oko TDZ-a sada objeručke prihvatili ono što im je bilo ponuđeno prije četiri mjeseca. Spremni su prihvatiti sve uvjete korporacije iz Rovinja, čak i onaj da se odriču svih budućih akcija Novog sindikata u TDZ-u. Novi sindikat, koji je od početka predvodio radnike, tvrdi da je doživio neuspjeh jer je izostala pomoć drugih sindikalnih središnjica, pravosuđa koje radi u interesu krupnog kapitala, ali i zbog, kako kažu, slabe potpore građana na njihovim prosvjedima.

Vezane vijesti

TDR: Izloženi smo diskriminaciji na srpskom tržištu

TDR: Izloženi smo diskriminaciji na srpskom tržištu

Ovih dana TDR je uputio pismo Ministarstvu financija Republike Srbije na inicijativu koja bi se trebala naći na jednoj od idućih sjednica Vlade… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika