04.08.2006. / 10:01

Autor: Hrvoje Perinić

IZRAEL - LIBANON

Izrael započeo novu ofenzivu

Izraelske snage dosad su najdublje prodrle u libanonski teritorij šest do sedam kilometara

Izraelske kopnene snage su u petak rano ujutro pokušale ostvariti dublji proboj na libanonski teritorij, a Hezbolah je priopćio da vodi žestoke okršaje kako bi zaustavio napad. Prema UN-ovim izvorima borbe izraelskih kopnenih snaga i gerilaca Hezbollaha vode se oko mjesta Markaba na jugu Libanona. Izvori Hezbolaha priopćili su da Izraelci iz nekoliko pravaca pokušavaju napredovati u dubinu libanonskog teritorija. ‘Naši gerilci se žestoko bore da ih zaustave, a posebno gađaju izraelske tenkove’, rekao je izvor Hezbolaha za dpa. Izraelski ministar obrane Amir Peretz u četvrtak je izjavio da je vojska dobila naredbu da se pripremi za mogući proboj do rijeke Litani, 20 kilometara sjeverno od izraelske granice. Zasad nije poznato je li napad u petak dio toga plana. Izraelske snage dosad su najdublje prodrle u libanonski teritorij šest do sedam kilometara. Izraelci su nešto ranije, prema libanonskim vojnim izvorima, u dva navrata iz zraka napali južna predgrađa Bejruta. Policija je objavila da je u tim udarima poginulo troje civila.

U četvrtak navečer libanonski premijer Fouad Siniora izjavio je na BBC-u da Libanon ima goriva za još sedam dana i to je sve. On se nada da će nove pošiljke uskoro stići. U četvrtak navečer Libanonski premijer Fouad Siniora izjavio je na BBC-u da Libanon ima goriva za još sedam dana i to je sve. On se nada da će nove pošiljke uskoro stići.  UN je također objavio da libanonske benzinske postaje, vodocrpilišta i postrojenja za električnu energiju ostaju bez goriva i da bi za nekoliko dana mogla zavladati posvemašnja nestašica. Libanon se nalazi pod izraelskom pomorskom i zračnom blokadom već tri tjedna, otkako je počeo sukob Hezbollaha i Izraela. 

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika