04.08.2006. / 14:40

Autor: Martina Zeković

BiH

BiH protiv Sanaderove inicijative

Borislav Paravac optužuje predsjednika Vijeća ministara BiH Adnana Terzića da na neprimjeren način od drugih traži pomoć za rješavanje pitanja budućnosti vlastite zemlje

Vlada BiH smatra suvišnom inicijativu premijera Ive Sanadera za održavanje nove međunarodne konferencije o administrativno - političkom uređenju BiH, Vlada u BiH smatra suvišnom, priopćava Pincom.info. "Treba imati na umu da je Bosna i Hercegovina jedna od najstarijih južnoslavenskih država na Balkanu i da je prije nešto više od dvije stotine godina, dok su se u BiH pisale i čitale knjige, a njeni građani školovali u Beču, Istanbulu i Kairu, u susjednim državama vladala pustoš, bez postojanja političkog i kulturnog konsenzusa. Tko onda ima pravo da brigu o našoj državi prepusti onima koji joj u nekim povijesnim periodima i nisu bili prijateljski naklonjeni? Naši dokazani prijatelji su Europska unija i SAD, te zato pozivamo akademski i širu javnost da svatko u granicama svojih prava i obaveza spriječi akciju uplitanja naših nemirnih susjeda u sudbinu BiH, koja je često i njihovom zaslugom prilično bolna i teška", izjavio je Hasan Balić, ministar za pravdu Vlade u BiH i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH. I srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac neizravno je odbacio mogućnost sazivanja nove međunarodne konferencije o BiH, prema Sanaderovu prijedlogu. Iz Paravčeva ureda priopčili su u četvrtak medijima u Sarajevu da je inicijativa premijera Sanadera "na tragu razmišljanja onih političkih stranaka i njihovih lidera koji su od početka nezadovoljni daytonskim rješenjima. Nije dakle problem u Sanaderu nego u domaćim političarima kao što je Terzić koji je sam priznao da je ta inicijativa rezultat njegove zabrinutosti što će biti s BiH kada ode Ured visokog predstavnika". U svojoj izjavi Paravac optužuje predsjednika Vijeća ministara BiH Adnana Terzića da na neprimjeren način od drugih traži pomoć za rješavanje pitanja budućnosti vlastite zemlje.
Na kraju priopćenja ističe se da trajna rješenja za BiH mogu naći samo oni koji u njoj žive, a da je pomoć svih dobronamjernih političara i institucija dobrodošla. Svaki drugi pristup, smatra Paravac, samo bi proizveo novu krizu s opasnim posljedicama.


Projekte Hrvata u BiH iz područja kulture, obrazovanja, znanosti i zdravstva Hrvatska ove će godine financirati s 26,3 milijuna kuna, odlučila je hrvatska Vlada koja je u četvrtak raspodijelila ta sredstva.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika