04.08.2006. / 16:32

Autor: Martina Zeković

ZAGREB

Iveković vlasnike TDR-a nazvao kriminalcima

"Čestitam hrvatskoj policiji koja je pokazala spremnost, borbenu sposobnost da, nakon Oluje, još jednom dokaže spremnost suprostaviti se moćnim neprijateljima. Očistili su tvornicu od šake golorukih radnika, brzom i uspješnom intervencijom", rekao je Iveković

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković je prozvao u petak Upravu Tvornice duhana Rovinj (TDR) kao glavnog krivca što je sinoćnja deložacija sindikalaca i radnika iz bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ) završila intervencijom policije. TDR nije želio miran rasplet situacije, već demonstraciju sile, izjavio je Iveković na konferenciji za novinare održanoj pred zgradom tvornice u Jagićevoj ulici. "Čestitam hrvatskoj policiji koja je pokazala spremnost, borbenu sposobnost da, nakon Oluje, još jednom dokaže spremnost suprostaviti se moćnim neprijateljima. Očistili su tvornicu od šake golorukih radnika, brzom i uspješnom intervencijom. Na tome im treba čestitati. Na dan Oluje se trebamo sjetiti tih mladića koji štite ovu državu za "kriminalce" koji su nas potkrali u zadnjih petnaest godina", rekao je Mario Iveković aludirajući na vlasnike TDR-a. Iveković je priopćio da je TDR izmanipulirao i pravosuđe i policiju te "sumrakom demokracije" nazvao izbacivanje radnika iz tvornice uz intervenciju policije. Demantirao je one koji tvrde kako ne poštuju zakone i privatno vlasništvo. Upozorio je kako tvornica nije privatno vlasništvo, već "pokradeno vlasništvo". Tvrdi kako nalazi revizije nedvosmisleno pokazuju da se tvornica oduzela pravim vlasnicima na nedopušten način. Državni odvjetnik Mladen Bajić i njegov ured nisu našli elemente nezakonitog i krivičnog u postupku privatizacije. "Ako kupnja dionica s isisanim novcem od oko 600 milijuna kuna i nedospjelim potraživanjima nemaju elemenata kazenog djela, onda što ima", rekao je Matijašević. Sindikat je podnio tužbe zbog nezakonitih otkaza, a pravdu će potražiti i na međunarodnim sudovima, rekao je Iveković, a predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević najavio je kako će sredinom narednog tjedna pokazati javnosti dokumente iz kojih je vidljivo da je Tvornica duhana Rovinj švercala cigaretama.
Glasnogovornik TDR-a Predrag Grubić ustvrdio je kako je Uprava TDR-a učinila sve da se protupravno zaposjedanje zagrebačkog pogona riješi na miran i zakonit način. "Na sinoćnji tijek događaja u Zagrebu, unatoč svim naporima, nismo mogli utjecati. Vraćanjem u posjed zagrebačkog pogona stvoreni su uvjeti za dijalog s radnicima na socijalno, odgovoran i prihvatljiv način, jer mi smo uvijek bili za razgovor", rekao je Grubić i dodao kako će se Uprava TDR-a znati adekvatno postaviti u razgovorima s bivšim radnicima zbog ugleda i poslovne budućnosti tvrtke. Dodao je kako će se Uprava TDR-a znati adekvatno postaviti u razgovorima s bivšim radnicima zbog ugleda i poslovne budućnosti tvrtke.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika