07.08.2006. / 09:06

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKA

Spašen belgijski speleolog

U Gorskoj službi ističu da njihova akcija i dalje traje, jer se na terenu nalazi četrdesetak spasitelja koji se trebaju sigurno spustiti s planine

Gorske službe spašavanja su u nedjelju izvukle teško ozlijeđenog belgijskog speleologa iz jame na sjevernom Velebitu i oko 20 sati zbrinut je u splitskoj bolnici. Grupa belgijskih speleologa doživjela je nesreću u jami broj 205. u Lomskim kukovima na sjevernom Velebitu, kada je jedan od njih na dubini od 200 metara teško ozlijedio kralježnicu i slomio nekoliko kostiju. Gorskoj službi spašavanja o nesreći je javljeno nešto poslije 13 sati i odmah su poslani zagrebački spasioci koji su u blizini istraživali Lukinu jamu. Helikopterom ratnog zrakoplovstva poslan je liječnik i ekipa Gorske službe spašavanja iz Splita, a kako se radilo o složenoj akciji koja zahtijeva puno ljudi i specijalizirane opreme, na teren su poslane i ekipe iz Gospića, Zadra, i Rijeke. U pripravnosti su bile i ekipe iz Zagreba i Karlovca, a hrvatskim spasiteljima pomagala su i petorica prijatelja stradalog speleologa, javlja HRT.

Nakon što su spasitelji i liječnik došli u jamu i zbrinuli ga, ozlijeđeni Belgijanac je izvučen iz ponora na dno vrlo duboke vrtače. Potom je na nosiljci privezanoj užetom za helikopter izvučen iz vrtače, a nakon toga unesen u helikopter i prevezen u KB Split. U Gorskoj službi ističu da njihova akcija i dalje traje, jer se na terenu nalazi četrdesetak spasitelja koji se trebaju sigurno spustiti s planine. Dodaju da je ovo bila treća akcija u posljednja 24 sata. U okolici Dubrovnika pronađen je i spašen poljski turist, koji je nepripremljen odlutao u brda, dok je zagrebačka Gorska služba pronašla 21-godišnjaka zalutalog na Sljemenu.

Vezane vijesti

Zbog vremena odgođene daljnje akcije na Costa Concordiji

Zbog vremena odgođene daljnje akcije na Costa Concordiji

Operacija spašavanja i pripreme za ispumpavanje mazuta iz olupine potopljenog kruzera Costa Concordia odgođeni su u srijedu zbog nepovoljnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika