07.08.2006. / 18:25

Autor: Ante Pavić

LIBANON

Siniora povukao izjavu o 40 poginulih

Libanonski premijer Fouad Siniora izjavio je da je u izraelskom zračnom napadu na selo Houla u južnom Libanonu u ponedjeljak poginula jedna, a ne 40 osoba kako je prvotno izjavio, a što su prenijele sve novinske agencije. Prilikom napada uništenno je nekoliko kuća. "Mislili smo da se kuća srušila na 40 ljudi. Hvala Bogu, izvukli su se", izjavio je Siniora. Najmanje je 20 osoba poginulo u ponedjeljak u ostalim dijelovima Libanona u izraelskim zračnim napadima. U vrijeme napada na Houlu, izraelsko je zrakoplovstvo bombardiralo jug Bejruta, kao i istok i jug zemlje odsjekavši lučki grad Tyre.

Za to vrijeme traju diplomatske inicijative za prestanak sukoba. Arapski ministri vanjskih poslova u ponedjeljak su poslijepodne održali u Bejrutu konzultacije uoči izvanrednog sastanka Arapske lige . Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja razgovarali su i o francusko-američkom nacrtu rezolucije o rješenju krize u Libanonu, a očekuje se da će podržati i plan libanonske vlade za okončanjem izraelske ofenzive koja traje već 27 dana. Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Mualem kazao je kako želi da se na arapskom summitu donesu konkretne mjere koje će podržati "libanonski otpor", drugim riječima Hezbollah. Američki predsjednik George Bush izjavio je u ponedjeljak kako shvaća da se Izrael i Hezbolah protive nekim dijelovima nacrta rezolucije UN-a o sukobu na Bliskom istoku no dodaje kako "svi shvaćamo da nasilje treba zaustaviti". Bush je izjavio da Sjedinjene Države i njihovi saveznici traže cjelovito rješenje koje će obnoviti libanonski suverenitet i osigurati trajan mir. Po Bushovim riječima, cilj rezolucije je osnažiti libanonsku vladu i ukloniti korijene sukoba, a to je činjenica da se Hezbolah ponaša kao "država u državi". Američki predsjednik optužio je Iran i Siriju da podupirući Hezbolah potiču nasilje. "Sirija i Iran sponzoriraju i potiču aktivnosti Hezbolaha, a sve s ciljem izazivanja kaosa", dodao je Bush.

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika