Objavljeno u Nacionalu br. 560, 2006-08-07

Autor: Berislav Jelinić

NOVA BLAMAŽA POLICIJE

SLUČAJ ŠKVARIĆ: Policija štitila mjesnog nasilnika

ZLATKO ŠKVARIĆ iz Virovitice 15-ak puta bio je evidentiran zbog nasilničkih ispada, ali nikada nije bio kažnjen, a nedavno je palicom i bokserom umalo ubio bivšu Miss Hrvatske Aleksandru Grdić i njezinu obitelj

Zanimljivo je da je Škvarić godinama u Virovitici policiji poznat po nasilništvu. Većinu incidenata izazvao je u vrijeme dok je gradonačelnik bio Ivica Kirin, aktualni ministar unutarnjih poslovaZanimljivo je da je Škvarić godinama u Virovitici policiji poznat po nasilništvu. Većinu incidenata izazvao je u vrijeme dok je gradonačelnik bio Ivica Kirin, aktualni ministar unutarnjih poslova Hrvatska policija ima ozbiljnih problema u zaštiti svojih građana od lokalnih kriminalaca i nasilnika koji često godinama teroriziraju svoje sugrađane. Nipošto nije slučajno što se policijska inertnost u nošenju s tim problemom, a u nekim slučajevima i nezakonita sprega dijela policije s takvim lokalnim kriminalcima, u samo nekoliko ljetnih tjedana našla dvaput u središtu javnog interesa. Ubrzo nakon što se policija osramotila u neuspjelom obračunu s korčulanskim narkodilerom Jakšom Cvitanovićem, koji se nakon višegodišnjeg nesmetanog kriminalnog ponašanja našao na udaru policije tek kad ga je javno prozvala jedna saborska zastupnica, slična se policijska blamaža dogodila prije 10-ak dana u Virovitici. Ondje je mjesni nasilnik Zlatko Škvarić, nakon višegodišnjih nasilničkih ispada, bejzbolskom palicom i bokserom umalo ubio bivšu Miss Hrvatske Aleksandru Grdić i njene roditelje. Zanimljivo je da je Škvarić godinama u Virovitici policiji poznat po nasilništvu. Većinu incidenata izazvao je u vrijeme dok je gradonačelnik bio Ivica Kirin, aktualni ministar unutarnjih poslova. Škvarić je 15-ak puta evidentiran u policiji zbog raznih nasilničkih ispada, a policija ga je sumnjičila i zbog preprodaje droge. Nakon jedne tučnjave u kojoj je sudjelovao, policija je pretražila njegovu kuću i pronašla pribor za konzumiranje droge, a kod njega je nađena manja količina kokaina, ali navodno nije bilo dovoljno dokaza da zbog droge bude zatvoren na dulje vrijeme. Svojedobno je u središtu grada nogom izudarao jednu djevojku koja mu je zamjerila što je preko reda htio kupiti kruh - usput joj je prebio i dečka, te išamarao sestru.


Aleksandru Grdić je pred svjedocima brutalno pretukao u jednom kafiću, zajedno s braćom pretukao je jednog mladića, sudjelovao je u općoj tučnjavi u hotelu, a jednog je biciklista istukao samo zato što mu se našao na putu. Ti incidenti nisu zabrinjavali Ivicu Kirina, tadašnjeg virovitičkog gradonačelnika i Škvarićeva poznanika s karatea. Zajedno s ostalim Virovitičanima, uključujući i njegove danas podređene policajce u lokalnoj policiji, Kirin je sa Škvarićem bio u naoko skladnim odnosima. Zbog policijskog nemara sve donedavna Škvarića pravosuđe nije moglo na dulje vrijeme maknuti od sugrađana koje je ugrožavao. Umjesto toga, umalo mu je omogućilo da pobije cijelu jednu obitelj. Zlatko Škvarić virovitičkim je policajcima prije 10-ak dana doslovce pred policijskom postajom pokazao koliko su pogriješili što ga nisu zatvorili. Bejzbolskom palicom skoro je ubio roditelje svoje djevojke Aleksandre Grdić nakon što ih je pijan optužio da su protiv njihove veze. Zbog napada na obitelj Grdić pritvoren je na mjesec dana, ali u zatvoru bi mogao ostati dugo. To bi bio jedini logičan epilog njegova višegodišnjeg divljanja. U zatvoru je Škvarić završio nakon obiteljskog druženja uz roštilj kod tete njegove djevojke Aleksandre Grdić. Ondje je odjednom, vjerojatno pod utjecajem alkohola, počeo tući sve oko sebe. Majku svoje djevojke Biserku uhvatio je za kosu i njenom glavom počeo lupati o stol. Kada ju je njen muž pokušao zaštititi, on ga je premlatio. Koristio je i bokser. Dok je tukao Željka Grdića, njegova je supruga pozvala policiju. Njih dvoje su potom počeli bježati prema policijskoj postaji, ali on ih je sustigao i krenuo na njih s bejzbolskom palicom. Njome je udario Željka Grdića po glavi i on je helikopterom morao biti prebačen na operaciju u Osijek, gdje ga je operirao Božidar Muršić. Operacija mu je spasila život. Škvarić se pokušao obračunati i sa svojom djevojkom, ali je ubrzo uhićen. Da se to nije dogodilo, vjerojatno bi je ubio, jer je vikao da će pobiti cijelu obitelj. Zlatko Škvarić i Aleksandra Grdić, javnosti najpoznatija kao Miss Hrvatske 2003., upoznali su se u kolovozu 1999. u virovitičkom kafiću Galeb. Ona se tada vratila iz Milana, gdje je šest mjeseci radila kao manekenka. Zajedno s prijateljicom došla je u taj kafić na piće, a za stol do njihova sjeo je Škvarić s prijateljem iz Švicarske. Počeli su razgovarati, popili nekoliko pića i nakon nekoliko dana počeli se zabavljati. Ona tada nije ni slutila da je upravo započela višegodišnju agoniju, koja će je vjerojatno pratiti cijeli život. Aleksandra Grdić za Škvarića je čula i prije nego što su se upoznali - bio je poznat po svojoj sklonosti brzim automobilima i karateu. Od malih nogu je vozio karting i trenirao karate.

Obitelj mu je u lokalnim razmjerima prilično imućna. Otac mu se bavi poljoprivredom, uzgaja duhan, radi i neke druge poslove i dobro zarađuje. Zarađeni novac dijelom su u Virovitici ulagali u kupnju nekretnina, te građevinskih zemljišta, čija je vrijednost s godinama znatno rasla. Škvarić ima i dva brata blizanca deset godina mlađa od njega - Tomislava i Tihomira koji se oženio kćerkom tamošnjeg bivšeg župana i radi kao vozač kola Hitne pomoći. U Virovitici se još prepričava kako se svojedobno Tihomir razbjesnio jedne subote u Pitomači u tamošnjoj diskoteci, te je otišao kući po traktor i njime se zaletio u diskoteku. Diskoteka se pokazala dovoljno čvrstom - uspio je srušiti samo dio vanjskog zida. Dobro imovinsko stanje njegove obitelji Škvariću je omogućilo da u Virovitici zapravo ne radi ništa. Aleksandra Grdić se u njega zaljubila iako je imao nasilničke ispade. I do nje se brzo proširila priča kako je 1998. u središtu Virovitice, prije nego što su se njih dvoje počeli zabavljati, Škvarić pred pekarnicom Mikeš na tržnici u blizini svoje obiteljske kuće udario Irenu Celio Cegu, klavijaturisticu grupe Vatra. Ona je sa svojim društvom čekala u redu za kruh. Škvarić je parkirao automobil u blizini, u njemu ostavio svoju tadašnju djevojku i ubacio se preko reda da kupi pekarske proizvode. Irena Celio Cega navodno mu je zbog toga prigovorila, a on ju je udario nogom u prsa.

Pokušao ju je zaštititi njen dečko, ali je Škvarić i njega pretukao, te išamarao njenu sestru. Svi su završili u bolnici, a Škvarić nije imao ozbiljnijih problema s policijom. U prvim mjesecima veze Aleksandri Grdić je s njim u društvu često bilo neugodno. Jako je podcjenjivao lokalne konobare. Ako mu neki od njih ne bi skuhao kavu točno po njegovim uputama, s dva šećera i prstom toplog mlijeka, znao bi ga bahato vraćati da je kuha ponovo i više puta. Kad bi neki od njih slučajno tanjurićem kave dotaknuo njegove naočale ili mobitel, uputio bi mu poneku uvredu, te obavezno tražio da ih očisti. Vrlo brzo Aleksandra Grdić je otkrila da je Škvarić prvih mjeseci veze bio uljudan samo prema njoj. Ni to nije dugo trajalo. Kad se ona 2000. vratila iz Grčke gdje je tri mjeseca radila kao manekenka, Škvarić je jedno vrijeme spavao u njenoj obiteljskoj kući. Njeni su roditelji otišli na more i ostavili joj na čuvanje psa, pa su se njih dvoje privremeno iz Škvarićeve obiteljske kuće preselili u kuću Grdića. Jednog od tih dana on joj se uopće nije javljao na telefon. Pretpostavljala je da se Škvarić karta u kafiću, pa ga je otišla potražiti. Kad je ušla, vidjela ga je pijanog na šanku. Bijesno ga je odgurnula i počela vikati na njega. On ju je divljački odgurnuo i nabio na zid.

Potom ju je pred svima išamarao, uhvatio za ruke i odvukao u skladište. Ondje ju je nastavio tući. Ona je pokušala pobjeći, ali ju je on stigao i nogom udario u leđa, tako da je odletjela nekoliko metara i pala pred stepenice. Sutradan joj se ispričavao, pravdajući se da se to ne bi dogodilo da nije bila agresivna. Nakon toga neko vrijeme je sve bilo u redu. Škvarić se trudio da joj ugodi i bio prema njoj vrlo pažljiv. Počeo joj se i povjeravati. Ispričao joj je kako je sa 17 godina pred svojim roditeljima skočio s tavana obiteljske kuće. Tada je teško ozlijedio gležnjeve, jer se dočekao na noge. Neki liječnici su govorili da je on medicinsko čudo, jer je ubrzo nastavio trenirati karate, iako su mnogi mislili da više neće moći niti hodati. Škvarić je Aleksandri Grdić rekao da je skočio zato što mu je nedostajalo roditeljske ljubavi. Ispričao joj je da je morao ranije odrasti, te da zbog svoje braće zapravo nije imao djetinjstvo. Žalio se da ih je stalno morao čuvati, te da mu je to smetalo. Na kraju se zbog toga bacio s tavana. Nekoliko godina poslije doveo ju je na isti tavan, prislonio joj glavu na prozor i rekao da bi i ona uskoro mogla pasti poput njega. U drugim prilikama hvalio bi se svojim umijećem u karateu. Pričao bi joj kako može točno dozirati snagu udaraca tako da poslije njih ne ostaju modrice, ali i da može ubiti čovjeka jednim udarcem. Nakon prvog incidenta njihova veza je koliko toliko bila normalna do 2003.

Tek bi povremeno pod utjecajem alkohola Škvarić svoju djevojku nazivao kučkom. Njihova veza naglo je zahladnjela na Valentinovo 2003. Ona je imala predosjećaj da je Škvarić vara. Njih dvoje stanovali su u njegovoj obiteljskoj kući. Jednog dana u lipnju 2003. ona nije mogla ući u kuću. Pozvonila je na vrata i vidjela da je on u kući s kćeri jednog virovitičkog liječnika. Aleksandra Grdić već je prije čula da se ta djevojka hvalila po Virovitici da je s njim u vezi, a jednom prilikom se s njom posvađala i ošamarila je. Nakon što je čula njen vrisak u sobi svog dečka kada je pozvonila na vrata, Aleksandra Grdić ostavila je Škvarića. Prekid nije trajao dugo, iako je ona nakratko već bila počela izlaziti s drugim muškarcem. Škvarić ju je potom počeo opet nazivati telefonom pa su se uskoro pomirili. Navodno je preko telefona plakao i preklinjao je da mu se vrati. Ujesen iste godine Aleksandra Grdić postala je Miss Hrvatske. Škvarić je njenu neočekivanu popularnost doživio i kao mogućnost vlastite promocije i društvene afirmacije. On je Aleksandru Grdić osobno dopratio u Viroviticu na veliku proslavu u povodu njenog izbora za Miss Hrvatske, gdje joj je čestitao i Ivica Kirin. Njih dvoje su se uskoro preselili u Zagreb i unajmili stan u Haulikovoj ulici. Škvarić se u Zagrebu ponašao uglavnom mirno, a nasilne ispade ponavljao je u Virovitici. Aleksandra Grdić nije se pretjerano zanimala od čega on zapravo živi. Vjerovala je da u Zagrebu troši novac roditelja, te da se povremeno bavi preprodajom mobitela.

Ona mu je svojedobno dala 10 tisuća kuna nakon što je dobila honorar od slikanja za Playboy, jer je uglavnom on plaćao režije i rentu za stan. U veljači 2005. njih dvoje su se vratili na vikend u Viroviticu. Ona je ostala kod kuće, a on je izišao s društvom. U sitnim noćnim satima došao je pijan kući i rekao joj da se ide obračunati s nekim ljudima u hotel Šulentić u predgrađu Virovitice. U tri sata ujutro nazvao ju je iz policije i rekao da je priveden zbog tučnjave, te tražio od nje da učini sve da ga što je prije puste iz pritvora. To se i dogodilo, a on se samodopadno smijao i govorio joj kako je znao da od svega neće biti ništa, te da će brzo biti na slobodi kao da se ništa nije dogodilo. Policija je nakon tog incidenta pretražila i škodu fabiju Aleksandre Grdić, jer se njome Škvarić koristio neposredno prije incidenta. Tom prilikom u automobilu su pronašli praxitene, lijekove za smirenje, a kod Škvarića i manju količinu kokaina. Aleksandra Grdić priznala je da je povremeno koristila te lijekove kako bi lakše zaspala, te rekla da joj ih je dao njen dečko. Njemu su ih na recept, navodno zbog depresije, izdavali lokalni liječnici, među kojima i Ana Saratlija. Moguće je da zbog labilnog duševnog stanja Škvarić nije služio vojsku. Policija sumnja da Škvarić preprodaje drogu, ali to nikad nije mogla dokazati, dijelom i zato što se o tomu nitko nije usuđivao pričati. Štitila ga je i Aleksandra Grdić.

Ona je tada tvrdila da su mu kokain i praxiten podmetnuli policajci, da on nema nikakve veze s nasilništvom, te da u probleme upada jer kao karatist brani slabije. Već tada je Škvarić čak 13 puta bio prijavljivan zbog nasilničkih ispada, a policija mu je u stanu pronašla i pribor za konzumaciju droge. Moguće je da je štitila Škvarića jer se dulje vrijeme bojala za vlastiti život. Škvarić joj je u Zagrebu više puta u pijanom stanju govorio da nakon što je postala Miss misli da je najpametnija na svijetu. Potom bi joj često pod vrat stavljao nož i govorio joj kako bi je jednim potezom mogao ubiti. Sve to ona je trpjela jer se bojala da joj nitko neće povjerovati, te da će je Škvarić ubiti ako to nekomu ispriča. Na kraju je prije desetak dana on bejzbolskom palicom umalo ubio i nju i njenu obitelj, a ona je tek tada odlučila javno priznati da ju je tukao. Ni tada nije smogla snage progovoriti o detaljima njegova nasilništva. Moguće je da je to namjeravala ispričati policiji nakon što je protiv Škvarića podnijela kaznenu prijavu zbog pokušaja ubojstva. Međutim, ondje su je dočekali uljudno i rekli joj da nema potrebe da o svemu priča detaljno. Te će detalje Aleksandra Grdić zato, po svemu sudeći, iznijeti na sudu. OKVIR Miss 2003. i manekenka Aleksandra Grdić ­postala je Miss Hrvatske 2003. godine, a sa Škvarićem se upoznala nekoliko godina prije, 1999., kada se vratila u Hrvatsku iz Milana gdje je šest mjeseci radila kao manekenka. U prvim mjesecima njihove veze on je Aleksandri Grdić bio šarmantan i kulturan, ali je ubrzo otkrila da je posesivno ljubomoran. Kada ju je nazvao jedan prijatelj iz Milana, on joj je u napadu ljubomore prepolovio SIM karticu njenog mobitela, kako je više nijedan muškarac na taj broj ne bi mogao nazvati.>email to:Berislav Jelinic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika