Objavljeno u Nacionalu br. 560, 2006-08-07

Autor: Željko Rogošić

GORSKI SPASIOCI u velikom sukobu s Državnom upravom za spašavanje:

'Služba 112 ugrožava živote'

Premda je proteklih tjedana u Hrvatskoj izvedeno nekoliko uspješnih akcija gorskih spašavanja, u posljednje vrijeme bujaju snažni sukobi između Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Naime, pripadnici HGSS-a, redom vrhunski alpinisti, sve češće ističu problem centralizirane službe 112, koja osim zaprimanja poziva unesrećenih nastoji kontrolirati rad spasilaca, što prema njihovim riječima, dodatno odugovlači spasilačke akcije te ugrožava živote spasilaca i samih unesrećenih.

Zbilo se to i u nedjelju, 6. kolovoza kad je na Velebitu u Lukinu jamu, inače najdublju jamu u Hrvatskoj upao i stradao belgijski speleolog; njegovi kolege uspjeli su doći do najbliže speleološke postaje na Zavižanu, koja je dio Hrvatske gorske službe spašavanja, te alarmirati o nesretnom slučaju. Potom su speleolozi sa Zavižana nazvali 112 i obavijestili o nesreći, da bi djelatnici s broja 112 nazvali i službeno obavijestili Gorsku službu spašavanja, koja je tek tada mogla krenuti u akciju spašavanja. Tokom dana došlo je do zbrke na terenu, jer je služba 112 htjela nadzirati i rukovoditi akcijom spašavanja, a spasilačkim ekipama davali su i netočne informacije o mjestu nesreće i broju ozlijeđenih, pa su na Velebitu bile četiri spasilačke ekipe koje su pokušavale pronaći i spasiti unesrećene. Na kraju su u tome ipak uspjeli, pa je Belgijac s teškim ozljedama, prijelomom noge, povredom kralježnice i teškim potresom mozga u nedjelju navečer prebačen u splitsku Kliničku bolnicu. Slična akcija s puno problema događala se i u subotu 29. srpnja, kad su dvojica Belgijaca stradala na stijeni Babin kuk. Tada je poziv u pomoć posredstvom službe 112 stigao do pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, ali je spašavanje trajalo satima zbog nekoordiniranosti.

Nakon pogrešnih informacija o tome gdje se Belgijci točno nalaze i višesatnog čekanja kako bi Državna uprava za zaštitu i spašavanje koordinirala proceduru, te nakon stalnih poziva i upozorenja Vinka Prizmića, pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), napokon se uspio dići helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz baze u Divuljama kod Trogira: "Na heliodromu smo pod punom opremom čekali ukrcaj, a kako helikopter nije stizao, ponovno sam zvao 112 i pitao što se događa. Odgovareno mi je da o helikopteru ne znaju ništa i da pošaljem fax. 'Kakav fax, čovječe, odakle ću vam poslati fax. Ja sam Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja i rukovodim akcijom spašavanja, zahtijevam da dignete helikopter', vikao sam do iznemoglosti“, kazao je za Nacional dugogodišnji pripadnik Gorske službe. Ni 30 minuta nakon toga, helikopter se još nije digao. Tada se ipak iz Splita helikopterom uputila ekipa splitske stanice HGSS-a, na čelu s pročelnikom postaje poznatim alpinistom Stipom Božićem. Zbog nestručnosti i propusta Državne uprave za zaštitu i spašavanje i nepotrebnog centraliziranja rukovođenjem akcija spašavanja u nepristupačnim predjelima, pomoć Belgijcima iz zraka stigla je noću, u zadnji trenutak. Spasitelji HGSS razočarani su i pojedinim člancima novog Zakona o HGSS-u, koji Državnoj upravi daje nepotrebne ovlasti kojima se guši stručnost i onemogućava samostalnost Gorske službe u akcijama spašavanja u kojima su minute od presudnog značaja.

Stipe Božić, prvi čovjek splitske stanice HGSS, koji tridesetpetu godinu požrtvovno spašava živote mnogih, o tome kaže: "Tražimo odgovornost čelnih ljudi Državne uprave zbog nestručnosti, koja je u nekoliko zadnjih akcija na Velebitu sve nas mogla koštati života“. “U dramatičnoj situaciji kada su u pitanju minute, Državna uprava ne reagira ni brzo ni profesionalno, ne traži helikopter, nego traži da joj Gorska služba spašavanja servisira Službu 112 i pošalje im fax. Državna uprava, očigledno, zamišlja da ona koordinira akcijom”, ogorčen je Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske Gorske službe spašavanja. Kroz ovu priču s Velebita vidi se da Državna uprava nije niti osposobljena niti stručna voditi akcije spašavanja u nepristupačnim područjima, niti poznaje proceduru, a usto, akcije spašavanja blokira, umjesto da ih ubrzava.

„Nažalost, u Zakonu izričito piše - da Gorska služba spašavanja pokreće akcije spašavanja na poziv Centra 112. I to je jedinstveni slučaj u svijetu da Gorska služba ne može normalno raditi svoj posao, nego jedino na poziv 112“, ističe Prizmić. „Sedamdeset do devedeset posto intervencija GSS u svijetu, a poglavito u nas, se odvija mimo Centra 112. Sada bi sve te akcije trebale biti koordinirane preko 112. Pa kako bi izgledalo to spašavanje? Mi bi više jedni drugima telefonirali, izdavali naloge, tražili faxeve, kada bi čekali da interveniramo samo kad nas obavjesti Centar 112“, kazao je Prizmić. Gorska služba je o svim akcijama, čak i o dežurstvima, dužna izvještavati Dražavnu upravu kao Velikog brata koji mora sve kontrolirati. „To je posljedica želje da se cijeli sustav spašavanja što više militarizira i centralizira, na štetu brzine i uspješnosti spašavanja i štetu unesrećenih građana. Toga nema nigdje na svijetu“, jasan je Vinko Prizmić. „Po toj analogiji Hitna pomoć bi za svaki kućni posjet trebala odobrenje Ministarstva zdravstva. Ovdje se radi o pogrešci, učinjenoj i zapisanoj u pojedinim članovima Zakona o HGSS, a uslijed previda i nepoznavanja problema. Ti zakonski članovi koji uređuju odnose nadređenosti Državne uprave prema GSS, onemogućavaju i usporavaju Gorsku službu spašavanja u osnovnoj djelatnosti“, tvrdi pročelnik Prizmić.>email to:Zeljko Rogosic

Vezane vijesti

Bez srpske zajednice Hrvatska ne bi bila ista

Bez srpske zajednice Hrvatska ne bi bila ista

Predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem danas su, kao gosti tradicionalnog prijema Srpskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika