Objavljeno u Nacionalu br. 560, 2006-08-07

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Igra vatrom Vojislava Koštunice

Ivo PukanićIvo PukanićProšloga tjedna prepirao sam se u redakciji s kolegom Eduardom Šoštarićem, stručnjakom za vojna pitanja. Edo pili po svome i gnjavi me objašnjavajući koje bi avione Hrvatska trebala kupiti i tako do 2010. zamijeniti prastare MiG-ove. Švedski Grippen ili američki F-16? Školovani vojnik i agent Edo uzima zdravo za gotovo da će Hrvatska kupiti oklopne transportere Patria za 200 milijuna eura, ali muče ga avioni... Grippen ili F-16? Ja mu se smijem i govorim da je idiot kao i oni koji će odlučiti potrošiti i jedan euro više na oružje u Hrvatskoj! Bolje da se taj novac uloži u infrastrukturu jer nam to oružje, objašnjavam ja pametan Edi, neće ionako nikada trebati. Pa tko će nas više ikada napasti ili nam prijetiti, na pragu ulaska u EU i NATO... Na početku 21. stoljeća u središtu Europe da netko prijeti ratom? Nema šanse, dragi moj Edo, razmišljanje, a kamoli kupovanje bilo kakvoga oružja je gubljenje novca i vremena.

Nekoliko dana kasnije moram se ispričati kolegi Šoštariću. Dragi moj Edo, bio si itekako u pravu. Idiot sam ispao ja a ne ti, jer nakon ovih prijetnji srpskih političara imam osjećaj da ratnome ludilu na ovim prostorima nije došao kraj i da Hrvatska itekako mora biti naoružana ako hoće mirno živjeti. Ne mogu vjerovati da nakon svih strahota koji su ljudi ovdje preživjeli, nakon stotinu tisuća pobijenih nevinih ljudi, nakon toliko spaljenih domova i uplakane djece, netko još uvijek pomišlja na rat. I to ne bilo tko, nego vodeći političari Srbije i njihova prirepka Republike Srpske. Ne čudim se što je jednu takvu monstruoznu stvar izrekao Dragan Čavić, šef bosanskih Srba, koji su glavni u opstruiranju jedinstvene Bosne i Hercegovine.

Njemu Sanaderov plan o međunarodnoj konferenciji na kojoj bi se napokon riješilo pitanje BiH ne odgovara. Ne odgovara zato jer će se tu do kraja vidjeti da Srbi ne žele jedinstvenu BiH, a samim time Čavić i ostali morali bi sići s vlasti. On prijeti Sanaderu i Hrvatskoj da se ne upliću u unutarnje stvari BiH jer bi to moglo imati nesagledive posljedice. Zna se što u srpskom političkom rječniku znači fraza “nesagledive posljedice”. To znači samo jedno - novi rat. Očito je Čavić budala, kojoj hrvatska politika preko takvih izjava ne bi trebala olako prijeći. Ako ništa drugo, neka u Beč, München ili Salzburg ide vozeći se cestom preko Srbije i Mađarske, a ne da troši autocestu koju su izgradili hrvatski porezni obveznici. Za razliku od Čavića, od koga se moglo svašta očekivati, Koštunica je ipak premijer Srbije, koji umalo što se nije Sanaderu bacio oko vrata kad je otvaran prošireni prijelaz Bajakovo i otvorena do kraja autocesta do srpske granice. Hrvatskoj taj dio autoceste, koji je koštao nekoliko stotina milijuna eura, nije bio prijeko potreban.

Puno je više značio građanima Srbije nego građanima Hrvatske. Ipak, inzistiralo se da se završi i tako Srbija približi Europi. Zauzvrat, nekoliko dana poslije, taj isti Koštunica napada Sanadera koji mu je pružio ruku na Bajakovu i proglašava “Oluju”, a samim tim i Domovinski rat, zločinom. U tom Domovinskom ratu mnogi su Hrvati napravili gluposti, za što su trebali ili bi trebali biti kažnjeni. No generalizirati i nazivati sve zločinom, to je nešto što Koštunica ne bi smio ni pomisliti, a kamoli javno reći. O posljedicama izgovorenoga trebao bi razmišljati, jer upravo takav jezik mržnje potiče primitivce s obiju strana da počnu brusiti noževe i željno isčekivati opaljenje prvoga metka. Taj isti Koštunica trebao je od 1991. do 1995. biti u Hrvatskoj pa da vidi što je zločin i kolika je Hrvatska strpljivost. Koja bi si suverena zemlja dopustila da je četiri godine zlostavlja skupina pijanaca na čelu s Martićem i presiječe je napola. Da je Koštunica tih godina jednom iz Osijeka trebao doći do Splita ili Dubrovnika, shvatio bi koliko je Hrvatska tiha, mirna i strpljiva. Umjesto da to shvati, Koštunica raspiruje vatru rata pomažući Štrpcima, Čavićima i raznoraznim šešeljevcima da ponovo odvedu Srbe u nesreću. Nadam se da ima barem malo pameti u tim usijanim glavama, da se to na kraju neće dogoditi. No tako sam mislio i 1991...>email to:Ivo Pukanic

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika