10.08.2006. / 10:53

Autor: Hrvoje Perinić

RATNI ZLOČINI

Srbijanski tužitelj za ratne zločine u Zagrebu

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević sastat će se u četvrtak u Zagrebu s Glavnim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske Mladenom Bajićem i Tužiteljem Bosne i Hercegovine Marinkom Jurčevićem. Na sastanku će se razgovarati o potezima povodom snimaka ratnih zločina, a Tužiteljstva BiH i Hrvatske pokrenula su istragu.

Begradska postaja B 92 koja je pustila snimke prenosi u četvrtak Hrvatskog generala Petra Stipetića, ratnog zapovjednika u sektoru Sjever, koji je obuhvaćao i područje Dvora na Uni, gdje su navodno nastale snimke. Stipetić je negirao da su vojnici kojima je zapovijedao činili ratne zločine te dodao da su događaji iz Oluje bili predmet istrage haaškog tužiteljstva 2001. godine, ali da oni nisu našli dokaze da je Hrvatska vojska činila ratne zločine. "Tokom cjele Oluje, sa ovog sektora nisam primio nijedan izvještaj sumnjivog karaktera po kom bi se moglo zaključiti da se događa nešto što nije normalna situacija u takvim prilikama» kazao je Stipetić.

Također je istaknuo da su snimci autentični, ali montirani. On navodi da su pripadnici muslimanskih jedinica vjerojatno počinili ubojstva i da su se ona dogodila prije dolaska hrvatskih Crnih mambi. On je potvrdio da je po dolasku Mambi u to područje kolona srpskih izbjeglica pregledana, kao na snimci. "Taj naoko grub pretres te kolone izgleda takav, ali on drugačije ne može ni biti sproveden. Pretraga je morala biti obavljena kako bi se vidjelo ima li tu skrivenih vojnika protivničke strane, ima li oružja i ostalog. Svi podaci kojima raspolažem govore da tu nije bilo nikakvih zločina, nije bilo ubojstva civila, nije bilo maltretiranja", ustvrdio je Stipetić.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika