10.08.2006. / 12:33

Autor: Hrvoje Perinić

TERORIZAM

SAD: "Ne možemo biti sigurni da je prijetnja otklonjena"

Maksimalno su pooštrene mjere sigurnosti na svim aerodromima i letovima iznad SAD-a, kako domaćim tako i internacionalnim, a čelnik Ministarstva domovinske sigurnosti Michael Chertoff je poručio kako vjeruje da su uhićenja u Britaniji "značajno smanjile prijetnju"

Nakon što je pokušaj terorističkog napada u Velikoj Britaniji izazvao ogromne gužve i paniku u zračnom prometu te zemlje, reagirale su i Sjedinjene Američke Države. Maksimalno su pooštrene mjere sigurnosti na svim aerodromima i letovima iznad SAD-a, kako domaćim tako i internacionalnim. Čelnik Ministarstva domovinske sigurnosti Michael Chertoff je poručio kako vjeruje da su uhićenja u Britaniji, "značajno smanjila prijetnju", dok službeni Washington u svom priopćenju navodi kako "ne možemo biti sigurni da je prijetnja otklonjena i zavjera u potpunosti uništena". Već je počelo otkazivanje letova za London iz SAD-a te je izdana zabrana unošenja ručne prtljage u avione. Zbog pooštrenih mjera, očekuju se velike gužve i kašnjenja i na američkim aerodromima. Teroristi su navodno ciljali američke avio kompanije United, American i Continental.

Britanski ministar unutarnjih poslova John Reid ustvrdio je da napad nosi obilježja međunarodne terorističke mreže Al-Qa'ide, istaknuo je stručnjak za sigurnost iz Singapura Rohan Gunaratan . "Jedina skupina koja kani i ima sredstava za planiranje koordiniranih napada takvih razmjera jest Al-Qa'ida i ćelije koje slijede njezinu ideologiju", izjavio je za Skynews Rohan Gunaratna, voditelj Studija o terorizmu pri Institutu za proučavanje obrane i strategije u Singapuru. Gunaratna, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za ta pitanja, kazao je da je britanska policija prije dvije godine već spriječila pokušaje atentata koje su planirale četiri ćelije povezane s Al-Qa'idom. Britanski premijer Tony Blair, koji se odmara na Barbadosu, razgovarao je o "neizbježnoj prijetnji" napada s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem.

Podsjetimo, u noći sa srijede na četvrtak spriječen je novi teroristički napad u Velikoj Britaniji. Za sada se smatra da je napad trebao biti izveden u najmanje 6, a najviše 10 aviona koji su trebali poletjeti prema Sjedinjenim Američkim Državama, a teroristi su pokušali unijeti eksploziv u torbama ručne prtljage. Privedena je 21 osoba na širem londonskom području, čemu je prethodila tromjesečna istraga.

Kako navodi BBC, "glavne uloge" u osmišljavanju terorističkih napada imali su rođeni Britanci pakistanskih korijena. Uhićena je navodno 21 osoba, a uhićenja su se dogodila u High Wycombeu, Londonu i Birminghamu.

U cijeloj Velikoj Britaniji je još uvijek na snazi uzbuna najvišeg stupnja, što prema objašnjenju sigurnosne službe MI5 znači da postoji velika opasnost od napada. Ministar unutrašnjih poslova Daniel Sandford, izjavio je da je policija oglasila visok stupanj uzbune preventivno, u slučaju da postoji dodatni plan za napad za koji policija možda ne zna. U zračnim lukama diljem cijele zemlje nastali su veliki zastoji, a putnicima je zabranjeno unositi u unutrašnjost aviona ručnu prtljagu.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika