10.08.2006. / 14:42

Autor: Hrvoje Perinić, Ante Pavić

SLUČAJ GLAVAŠ

Hedl: Ne želim svjedočenjem dati legitimitet farsi

U istrazi protiv Glavaša i njegova suosumnjičenika Krunoslava Fehira, koji je Glavaša označio kao nalogodavca smaknuća srpskih civila u ratnom Osijeku, već je nekoliko svjedoka odustalo od davanja svojih iskaza

Nakon što je osječki novinar Drago Hedl u srijedu pismom obavijestio glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da odustaje od svjedočenja u istrazi koja se zbog ratnih zločina vodi protiv Branimira Glavaša, Nacional je razgovarao o razlozima njegovog odustajanja, "čak i po cijenu prisilnog privođenja", kako je naveo u pismu. Naglasio je kako Glavaševi medijski istupi najgrublje nasrću na njegov ljudski i moralni integritet. "Jednostavno ne želim svojim svjedočenjem dati legitimitet jednom procesu koji se pretvara u farsu. Glavaš se može obračunavati sa svjedocima kako mu se prohtije preko medija i tu mu nitko ništa ne može", naglasio je Hedl. Ističe kako bi istražni sudac trebao shvatiti kako prilike na zagrebačkom Zrinjevcu i Osijeku nisu iste. "On ne dovodi u vezu Glavaševe ratne suborce koji su prijetili svjedocima sa samim Glavašem. Ja se pitam zašto bi prijetili svjedocima ako sami nisu predmet istrage», istakao je osječki novinar.

Glavaš je medijima izjavio da je jednom od svjedoka u istrazi Vjenceslavu Billu, Hedlu i načelniku osječke policije Vladimiru Faberu "spreman platiti najskuplje psihijatrijsko liječenje". "Objede koje Glavaš već godinama širi ne pogađaju me, jer ono što izjavljuje najbolje svjedoči o njemu, njegovom kućnom odgoju i žalosnoj civilizacijskoj razini jednog zastupnika Hrvatskog sabora. No, nakon takvih ispada, njegovi jurišnici u Osijeku redovito stupaju u akciju", kaže Hedl u pismu. Glavnog državnog odvjetnika podsjeća da je u prosincu prošle godine, nakon sličnih medijskih napada, primio prijeteće pismo u kojem je stajalo kako će biti ubijen te da je u svibnju ove godine bio grubo verbalno napadnut od predsjednika mladeži stranke HDSSB-a, Davora Borasa.

Osim toga tvrdi da je suočen sa svakodnevnim telefonskim uznemiravanjem sa skrivenog broja koja se događaju i u kasne noćne sate. "Želim Vas izvijestiti da od svjedočenja ne odustajem zbog straha od Glavaša i njegovih jurišnika, već iz prosvjeda da takve stvari mogu nesmetano prolaziti i da se Glavašu tolerira da govori i radi što hoće", navodi Hedl. U izjavi za Hinu Hedl je rekao kako poziv za svjedočenje nije dobio, no vidio je da je na popisu svjedoka, ponovivši kako odbija biti svjedokom "iz razloga koje je naveo u pismu glavnom državnom odvjetniku Bajiću".

U istrazi protiv Glavaša i njegova suosumnjičenika Krunoslava Fehira, koji je Glavaša označio kao nalogodavca smaknuća srpskih civila u ratnom Osijeku, već je nekoliko svjedoka odustalo od davanja svojih iskaza. Osim zbog navodnih pritisaka od strane Glavaša neki su potencijalni svjedoci krajem srpnja odustali jer je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, prema pisanju medija, objavio njihova imena.


Misija OESS-a sa zabrinutošću prati slučaj Glavaš i Fehir

Predmet Glavaš i Fehir izazvao je zabrinutost Misije OESS-a. Kako je u četvrtak izjavila voditeljica OESS-ovog Ureda za pravna pitanja Mary Wyckoff zabrinjavajuća je "sposobnost Hrvatske da provede istrage za ratne zločine na vjerodostojan i učinkovit način. Ovaj predmet ukazuje na potrebu za adekvatnim i primjenjivim zaštitnim mjerama za svjedoke koji surađuju s pravosudnim vlastima. Osobe odgovorne za vođenje istraga moraju imati na raspolaganju i biti u mogućnosti koristiti sredstva kojima će osigurati provođenje istrage, na način koji je u skladu s vladavinom prava. Istražni postupak trebao bi ojačati povjerenje javnosti u državne institucije koje su odgovorne za kaznene istrage i procesuiranje", kaže Mary Wyckoff.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika