11.08.2006. / 10:25

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKA - BLISKI ISTOK

Hrvatska izrazila zabrinutost stanjem na Bliskom istoku

Ministrica Kolinda Grabar-Kitarović je navela kako je Hrvatska apelirala i na druge države u regiji da pokažu suzdržanost i pomognu deeskalaciji nasilja

Hrvatska je zabrinuta zbog sukoba na Bliskom istoku, posebice civilnih žrtava, i drži kako bi međunarodna zajednica trebala osigurati prekid vatre između Izraela i gerilaca Hezbollaha u Libanonu, rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, prenosi Hina.

"Smatramo da je potrebno usuglašeno djelovanje cijele međunarodne zajednice radi osiguranja prekida vatre i obnove političkih pregovora, kako o trajnom miru u Libanonu, kao suverenoj demokratskoj državi, tako i o sigurnosti Izraela, ali i o trajnom rješenju dugogodišnje krize u tom dijelu svijeta, prije svega kroz rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba kao glavnog izvorišta nestabilnosti", rekla je Grabar-Kitarović. Ona je kazala kako trajno rješenje podrazumijeva "osiguranje prava Države Izrael na mir i sigurnost te prava Palestinaca na stabilnu vlastitu državu".

Grabar-Kitarović je navela kako je Hrvatska apelirala i na druge države u regiji da pokažu suzdržanost i pomognu deeskalaciji nasilja. U razgovoru koji je obuhvatio niz pitanja međunarodne politike govoreći o iranskoj nuklearnoj krizi Grabar-Kitarović je kazala kako Hrvatska podržava politiku Eutropske unije prema prema Iranu pa i aktualne napore da dođe do rješenja nuklearnog pitanja koje opterećuje odnose Irana s EU-om i međunarodnom zajednicom. "Hrvatska se, naime, pridružila zemljama EU u njihovim reakcijama u odnosu na jednostranu odluku Irana da unatoč upozorenju međunarodne zajednice nastavi s razvojem nuklearnog programa i procesom obogaćivanja urana", rekla je ona. Na pitanje hoće li premijer Ivo Sanader na jesen službeno posjetiti Sjedinjene Države Grabar-Kitarović je odgovorila da "s obje strane postoji iskazan interes i namjera da se taj posjet ostvari".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika