12.08.2006. / 12:50

Autor: Martina Zeković

LONDON

Za napad se znalo dva tjedna prije

Britanska policija smatra da su glavni pokretači zavjere uhapšeni, ali "ne mogu biti sigurni da nepoznati ili neočekivani elementi ne postoje"

Pokušaj terorističkog napada na avione koji su trebali letjeti za SAD otkriven je nakon što su britanske sigurnosne službe dekodirale poruku "Sada napadnite". Poruka i velike svote novaca poslane su iz Pakistana, priopćile su američke službe sigurnosti. Novac je poslan kako bi se njime kupile avionske karte. Poruka je otkrivena samo nekoliko dana prije nego što je policija uhitila osumljičenike koje je pratila dva tjedna. Naime, uzbuna vlasti oko mogućeg napada nastala je kada je član britanske muslimanske zajednice dojavio o sumnjivom ponašanju poznanika, što je potvrdio i susjed osumnjičenoga. Američke sigurnosne službe dva su tjedna prije nego što je trebalo doći do napada, dobile dojavu od MI-5, britanske sigurnosne službe, da je zavjera u svojoj izvršnoj fazi. Britanski protuteroristički službenici pratili su e-mailove osumnjičenih, njihove telefonske zapise i bankovne račune.

Svi sudionici ove zavjere rođeni su u Velikoj Britaniji, a većina njih je pakistanskog porijekla. U svojim susjedstvima imali su dobar ugled te nisu izražavali ekstremističke stavove. Među njima je bio i 17-godišnji student biokemije, koji je ujedno radio na aerodromu, a nedavno se preobratio na islam. Britanska policija smatra da su glavni pokretači zavjere uhapšeni, ali "ne mogu biti sigurni da nepoznati ili neočekivani elementi ne postoje". Sudionici su navodno imali kontakte u Njemačkoj, ali to se još provjerava, rekao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova August Hanning.

Britanska policija dobila je sudske naloge kojima se produljuje pritvor za 22 od 24 osumnjičenika koji su uhićeni u sklopu akcije kojom su spriječeni napadi na putničke zrakoplove. Osumnjičenici će u pritvoru moći ostati najmanje do srijede. Jedan uhićenik pušten je na slobodu, a odluka o drugome bit će donesena nakon sudskog saslušanja u ponedjeljak.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika