Objavljeno u Nacionalu br. 561, 2006-08-14

Autor: Robert Bajruši

SKANDAL U MUP-u

Kirin štiti načelnicu osumnjičenu za kriminal

MINISTAR MUP-a IVICA KIRIN prikrio je sigurnosnu provjeru POA-e u kojoj se upozorava da se Nevenka Cujzek, šefica Uprave materijalno-financijskih poslova, bavila protuzakonitim poslovimaKirin štiti načelnicu

Ministar unutarnjih poslova Ivica KirinMinistar unutarnjih poslova Ivica Kirin Ministarstvo unutarnjih poslova potresa nova afera. Posljednjih tjedana saznalo se kako su ministri Marijan Mlinarić i Ivica Kirin upućeni u postojanje dokumenta tzv. sigurnosne provjere kojim se upozorava da Nevenka Cujzek, načelnica Uprave materijalno-financijskih poslova, ne ispunjava uvjete za tako važan položaj. Radi se o jednoj od najvažnijih funkcija u MUP-u, a Nacionalovi izvori u ministarstvu tvrde da je unatoč postojanju dokumenta koji je sastavila Protuobavještajna agencija Mlinarić zaposlio Nevenku Cujzek, a Kirin je pod njezinim jakim utjecajem i ne želi je smijeniti.

Redakcija Nacionala dobila je mogućnost uvida u POA-inu sigurnosnu provjeru koja je, najblaže rečeno, ekstremno kritična prema Nevenki Cujzek. Sigurnosna provjera se provodi nad svakom osobom koja se kandidira za važnije poslove u državnim službama, sastavlja je POA i u slučaju negativne procjene, kandidati se odbijaju. Ovaj postupak prolaze svi državni službenici, od predsjednika i premijera pa do osoba koje se trebaju zaposliti na dužnostima povezanih s nacionalnom sigurnosti. Skandal o kojem se radi još je veći ako se zna da je Marijan Mlinarić upoznat s rezultatima sigurnosne provjere, no on ih je ignorirao i omogućio Nevenki Cujzek snažan profesionalni napredak. Nacionalovi sugovornici uvjereni su da je provjera sakrivena, što znači da je bivši ministar unutarnjih poslova prekršio zakon. Ovakvo ponašanje je zapravo i razumljivo jer POA-in dokument upozorava na njegovu bliskost sa ženom za koju se tvrdi da je postala jedna od tri najvažnije osobe u MUP-u. Premda je u javnosti potpuno nepoznata, ova je tvrdnja ipak utemeljena. Uprava materijalno-financijskih poslova skrbi o poslovima vrijednim nekoliko milijardi kuna, brine o svim nabavkama, osigurava financijska sredstva za rad MUP-a, brine o svim objektima, planira i provodi investicije te se bavi s još desetak drugih poslova. Sigurnosna provjera iz 2004. navodi da Nevenka Cujzek živi u Lepoglavi, da je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te opisuje njezinu bračnu situaciju. Nadalje se navode podaci o njezinoj karijeri i poslovima u lokalnoj tvrtki IGM, iz koje je 1988. prešla u Kaznionicu Lepoglava, na položaj šefice financijske službe. Analitičari koji su obrađivali njezin dotadašnji rad nisu ga opisali lijepim riječima - uglavnom se koriste termini poput “bahati odnos prema starijim kolegama”, “uobražena i svadljiva”, te navode kako je “od 1990-tih strelovito počela stjecati materijalnu korist, kupila novi audi i uredila vikendicu”.

Optužena je da je radeći u Lepoglavi u tajnosti prodavala drvnu građu i namještaj te zajedno sa Stjepanom Cerovečkim, koji je bio ravnatelj kaznionice, utajila 120 tona smjese za hranjenje svinja o kojima su brinuli robijaši. Cerovečkog i Nevenku Cujzek se tereti i za suradnju i “udruživanje” s Ivanom Carom, poduzetnikom iz Ivanca protiv kojega su podnijete 34 kaznene prijave. Optužuje ih se i za sklapanje štetnih ugovora, zbog čega je 2001. podnesena kaznena prijava u kojoj se tereti da je otuđila 150.000 kuna. Dvije godine kasnije, u jesen 2003., kaznena prijava je odbačena. Uz sve ovo, u POA-inom dokumentu se ponavljaju negativne ocjene o njezinu ponašanju, a signifikantan je i opis njezine karijere nakon što je napustila Kaznionicu Lepoglava. Jedno vrijeme je bila angažirana u HDZ-u, a autori provjere o njezinoj političkoj karijeri pišu: “Kroz djelovanje u stranci, u vrlo je prisnim odnosima s bivšim županom Varaždinske županije, danas ministrom unutarnjih poslova.” U nastavku se iznosi cijeli niz negativnih ocjena njezine osobnosti, koriste se izrazi kao što su podilaženje, dvolični karakter, bahatost i spremnost pregaziti sve da bi postigla ciljeve.

U istom tonu je i zaključak, koji glasi: “Temeljem izvršene potpune sigurnosne provjere za Nevenku Cujzek, utvrđenih njezinih stručnih, radnih i karakternih osobina, posebno protuzakonitih poslova u Kaznionici Lepoglava u sprezi s bivšim ravnateljem, a što je bez obzira na odbačenu kaznenu prijavu potvrđeno preko više izvora, držimo da postoje podaci o postojanju sigurnosnih zapreka na kandidaturu za obavljanje poslova od posebnog značaja za nacionalnu sigurnost u MUP-u.” Unatoč decidirano negativnom stavu POA-e, Marijan Mlinarić je prikrio rezultate sigurnosne provjere a Ivica Kirin je i dalje drži na iznimno važnom položaju. Nekoliko policijskih dužnosnika potvrdilo je za Nacional kako u MUP-u postoji snažno nezadovoljstvo ovakvim ponašanjem Kirina i njegova prethodnika. Upravo se za Mlinarića tvrdi da je postavio trojku koju u ovom trenutku smatraju neformalnim šefovima MUP-a, a to su Dražen Krtanjek, načelnik Kirinova kabineta, Zlatko Mehun, glasnogovornik, te Nevenka Cujzek. Kao i nekadašnji ministar, svi potječu iz okolice Varaždina, pa se govori kako unutarnjim poslovima vladaju kadrovi iz sjeverne Hrvatske. Koliki je njihov utjecaj govori podatak da je Ivan Jarnjak pokušao inicirati smjenu Nevenke Cujzek, ali je Ivica Kirin odbio zahtjev glavnog tajnika HDZ-a, zahvaljujući, između ostalih, i Marijanu Benku, ravnatelju policije i osobi koja ima najveći utjecaj na ministra unutarnjih poslova, a koji također slovi kao zaštitnik lepoglavske ekonomistice. Nevenka Cujzek doista voli diskreciju i na molbu za razgovor odgovorila je vrlo šturo. “Kaznena prijava protiv mene je odbačena i sasvim sam nevina. Sve je to dio političkih obračuna u kojima ne želim sudjelovati. Ja se uopće ne brinem, radim svoj posao, imam i dosta posla oko kuće i u vrtu te nemam vremena za spletke”, izjavila je u telefonskom razgovoru u petak, 11. kolovoza, Nevenka Cujzek.

Skandal s prikrivanjem njezine sigurnosne provjere samo je nastavak žestokih unutarnjih sukoba koji potresaju Ministarstvo unutarnjih poslova i u kojima sudjeluju dužnosnici MUP-a. Situacija je kulminirala iznenadnom prošlotjednom smjenom skupine visokopozicioniranih kadrova, među kojima i Ivana Katalinića, načelnika Kriminalističke policije. Iako su mediji špekulirali kako je Katalinić otišao zbog preblage policijske službene kvalifikacije za napad na Srbe u Biljanima Donjim, istina je sasvim drugačija. Iza smjene načelnika Kriminalističke policije stoji Marijan Benko a razlozi su financijske prirode. Ivan Katalinić je tužio MUP i nedavno je postignuta nagodba o odšteti koja mu se trebala isplatiti, vjerojatno zbog njegova prošlogodišnjeg naprasnog premještaja iz Zadra u Buzet. Dogovoreni su modaliteti isplate i cijela stvar je izgledala riješena, jer je imala podršku Ivice Kirina. Nacionalovi sugovornici tvrde da se Benko umiješao prije nego je ministar potpisao nagodbu te zaustavio dogovor. Ravnatelj policije očito je postao toliko moćan da je u stanju spriječiti ministra u donošenju nekih odluka. Uostalom, nedavno je Kirin zbog Benka i njegova zamjenika Ivana Nađa došao u sukob s Ivicom Buconjićem, državnim tajnikom MUP-a i predsjednikom Nadzornog odbora tvrtke AKD. Prije povratka u državnu službu, Benko je bio šef osiguranja Agrokora, što je materijalno kudikamo isplativije od položaja u MUP-u. Kako bi bar djelomice nadoknadio razliku između njegove prijašnje i sadašnje plaće, Kirin je Benka i Nađa odlučio imenovati članovima Nadzornog odbora AKD-a. Bio je to uvod u žestoki sukob s Buconjićem, budući da je na njegov položaj trebao doći Nađ. Ivica Buconjić je rezolutno odbio svog nadređenog ministra znajući da uvijek može računati na potporu u HDZ-u. Kao gradonačelnik Belog Manastira bio je blizak Branimiru Glavašu, no u raskolu unutar slavonskog HDZ-a priklonio se Ivi Sanaderu i Vladimiru Šeksu. Oni mu nikada neće zaboraviti da se odrekao Glavaša, koji mu je bio politički mentor, a Buconjić zauzvrat može računati na potporu vrha stranke, čak i u sukobima s Ivicom Kirinom.

U pokušaju preuzimanja vlasti u AKD-u, Kirin je jedno mjesto u Nadzornom odboru, koje donosi 3500 kuna mjesečno, namijenio i Benku. Kako zbog položaja ravnatelja ne smije primati honorare za članstvo u odborima, Nacionalovi izvori tvrde da je Kirin suradnicima zapovijedio da pronađu način za povećanje Benkovih prihoda. Sve veći utjecaj Marijana Benka počinje smetati mnoge u Ministarstvu unutarnjih poslova. Benko je dugogodišnji policijski profesionalac i upoznat je s funkcioniranjem cjelokupnog sigurnosnog sustava. Dok Kirina ocjenjuju kao poštenog, ali premladog i neupućenog u policijski posao, o Benku se govori kao o stvarnom vladaru koji s Nađom vodi ministarstvo. S druge strane, Benkovi protivnici tvrde da stanje u policiji nikada nije bilo ovako loše. Spominju sve veći povratak starih kadrova iz socijalizma, koje navodno favorizira ravnateljstvo, a o neefikasnosti svjedoči i značajan porast razbojstava, od kojih većina nije riješena. Tu su i iznimno loše policijske reakcije u nedavnim incidentima, poput pogibije četiriju osoba u tunelu Ledenik, ili policijsko nasilje nad građanima u Makarskoj i Splitu. Svi ovi slučajevi pokazuju da ravnateljstvo policije nije značajnije podignulo sigurnost i smanjilo kriminal. Iako ga smatraju ministrom unutarnjih poslova u sjeni, Marijan Benko mora računati da će njegovi brojni suparnici pokušati sve da ga prikažu odgovornim za sadašnje stanje. OKVIRI Žrtva sukoba u MUP-u Žestoki unutarnji sukobi već dulje vrijeme potresaju MUP, a situacija je kulminirala nedavnom smjenom skupine visokopozicioniranih kadrova, među kojima i Ivana Katalinića. On nije otišao zbog preblage policijske službene kvalifikacije za napad na Srbe u Biljanima Donjim, već iza njegove smjene stoji Marijan Benko. Katalinić je tužio MUP i postignut je dogovor o novčanoj odšteti. Međutim, suprotno odluci Kirina, Benko se umiješao i zaustavio dogovor.>email to:Robert Bajrusi

Vezane vijesti

Šimonović i Milinović obećali: 'Nećemo vratiti malu Jagodu ocu silovatelju'

Šimonović i Milinović obećali: 'Nećemo vratiti malu Jagodu ocu silovatelju'

Slučaj devetogodišnje djevojčice Jagode, koja bi trebala biti vraćena ocu silovatelju, nakon što ga je Vrhovni sud oslobodio svih optužbi, zgrozio je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika