17.08.2006. / 09:10

Autor: Martina Zeković

LIBANON

UN preuzima nadzor nad jugom Libanona

Izraelsko povlačenje odvijat će se u skladu sa sposobnošću mirovnih snaga i libanonske vojske da se rasporede na napuštenim područjima.

U srijedu navečer izraelska se vojska počela povlačiti iz južnog Libanona, a nadzor nad tim područjem preuzimaju snage Ujedinjenih naroda. Cilj UN-ove rezolucije je stvaranje 'tampon zone' u kojoj neće biti pripadnika Hezbolaha između rijeke Litani i granice koju je odredio UN, oko 30 kilometara južno. Izraelsko povlačenje odvijat će se u skladu sa sposobnošću mirovnih snaga i libanonske vojske da se rasporede na napuštenim područjima. Libanonske postrojbe u četvrtak ujutro su prešle stratešku rijeku Litani. Francuska je spremna voditi UN-ove mirovne snage u južnom Libanonu najmanje do veljače, ali kako tvrdi francuska ministrica vanjskih poslova Michele Alliot Marie, te snage trebaju imati dosta resursa i jasnu misiju ili će se situacija u Libanonu pretvoriti u katastrofu. Alliot-Marie je u interviewu za televiziju France-2 kazala da je mandat ojačanih mirovnih snaga još uvijek 'nejasan' te je pozvala UN da iznese točan sadržaj misije i pravila djelovanja.


Što se tiče Hezbollahovih boraca južno od rijeke Litani, libanonska vlada predložila je njihovu integraciju u libanonsku vojsku, što je Hezbollah odbio, iznose tamošnji politički izvori za CNN. Hezbollah je pristao razoružati svoje snage južno od rijeke Litani, ali se ne namjerava povući iz tog područja gdje žive mnogi pripadnici te organizacije.
Broj mrtvih svakog dana sve je veći jer se povlačenjem izraeaca i Hezbollaha otkrivaju nova tijela, a ulice su pune neeksplodiranih bombi.


Libanonski premijer Fouad Siniora pozvao je Siriju da se složi oko ocrtavanja granica i osigura Ujedinjenim narodima potrebne zemljovide. 

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika