17.08.2006. / 16:45

Autor: Kristina Gaćarić

KRŠKO

Vukelić poslao odgovor Vizjaku

U hrvatskom Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva tvrde, suprotno navodima Slovenaca, kako se novac za razgradnju Nuklearne elektrane Krško redovito osigurava

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH odgovorilo je na pismo slovenskog ministra gospodarstva Andreja Vizjaka u vezi uplate novca za razgradnju Nuklearne elektrane Krško. U ministarstvu tvrde, suprotno navodima Slovenaca, kako se novac za tu namjenu redovito osigurava. Glasnogovornik hrvatskog Ministarstva Domagoj Vričko istaknuo je također da je pismo ministra gospodarstva Branka Vukelića Vizjaku poslano u srijedu dok u slovenskom Ministarstvu gospodarstva kažu da službeni odgovor hrvatske strane još nije stigao.

Vizjak je u ponedjeljak za poslovni prilog ljubljanskog lista Delo izjavio da Slovenija neće oklijevati pokrenuti arbitražu protiv Hrvatske ako u postavljenom roku ne dobije zadovoljavajući odgovor hrvatske strane na pismo koje je Vizjak uputio ministru Branku Vukeliću 17. srpnja ove godine. U tom je pismu Vizjak od hrvatske strane zahtijevao da osnuje fond za razgradnju nuklearke Krško, najavljujući u suprotnom arbitražni postupak. Kazao je da je, koliko on zna, problem Hrvatske u novcu, te da "uopće ne zna" da li Hrvatska stvarno izdvaja novac za tu namjenu. Slovenski mediji najavljuju da će Slovenija pokrenuti arbitražu, jer drži da Hrvatska ne ispunjava odredbe članka 11. međudržavnog sporazuma o nuklearci, a koji predviđa da Hrvatska osnuje fond za razgradnju, kako je to ranije učinila Slovenija.

U odgovoru upućenom slovenskom kolegi hrvatski ministar gospodarstva obrazlaže da je posebnom uredbom još u travnju definirano izdvajanje sredstava za odlaganje radioaktivnog otpada, istrošenog nuklearnog goriva i razgradnju nuklearke. Prema toj uredbi, Hrvatska elektroprivreda mora godišnje na poseban proračunski račun uplaćivati 14,25 milijuna eura u roku od pet godina kao i zaostatke za 2004. i 2005. godinu, ukupno 218,6 milijuna kuna i to uplaćujući u svakoj godini po četiri tromjesečne rate, svaku u visini 10,9 milijuna kuna. HEP je, kako je ranije objavljeno, do sada uplatio više od 60 milijuna kuna, a do kraja rujna uplatit će i treću ovogodišnju ratu. Iz Ministarstva poručuju kako Vlada i Ministarstvo prihvaćaju svoje obveze, te opetuju kako ne vide razloga mogućoj arbitraži.

Vezane vijesti

U nuklearki Krško počeo 40-dnevni remont

U nuklearki Krško počeo 40-dnevni remont

Rad nuklearke Krško zaustavljen je u noći na subotu, čime je započeo njen redovni remont koji bi se trebao završiti 25. svibnja, kad će opet biti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika