17.08.2006. / 18:16

Autor: Ana Kirin

POLJOPRIVREDA

Bedrenica i svinjska kuga u Hrvatskoj

U 11 uginulih goveda na pašnjaku Glavanac kod Sunje potvrđena je bedrenica ili antrax, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Bolest poznatija kao crni prišt ovih se dana prvi puta pojavila na tom pašnjaku. Ministarstvo poljoprivrede odmah je odlučilo da se 200-tinjak goveda odvede s pašnjaka, pa će u sljedećih pet dana goveda biti na antibakterijskoj terapiji, a šesti dan cijepljena. "Na tom je području zabranjena ispaša i obaviještena epidemiološka služba", izjavio je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladen Pavić. "Veterinarska služba pratit će stanje, posebice stoke koja je bila na zaraženom pašnjaku", rekao je Pavić.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede izjavio je i da su u četvrtak tijekom jutra na dvama gospodarstvima u Borovu zaraženima svinjskom kugom eutanazirane 43 svinje različitog uzrasta te su prevezene u kafileriju u Sesvetskom Kraljevcu. "Seoska dvorišta temeljito su dezinficirana i poduzete su sve propisane mjere suzbijanja svinjske kuge", dodao je Mladen Pavić.

Vezane vijesti

Otkrivena 'tajna' Crne smrti

Otkrivena 'tajna' Crne smrti

Znanstvenici su odgonetnuli cijelu genetsku mapu Crne smrti, bubonske kuge iz 14. stoljeća koja je pobila 50 milijuna Europljana u jednoj od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika