18.08.2006. / 10:16

Autor: Martina Zeković

HRVATSKA

RH plaća odštetu za srpske ratne zločine?

Predsjednik Općinskog suda u Drnišu Ljudevit Zoričić smatra kako je riječ o odgovornosti države za djela terora kod kojih država odgovara prema načelu društvene odgovornosti, odgovara za naknadu nematerijalne štete, dakle za duševne boli

Državno odvjetništvo najavilo je žalbu u slučaju presude suda u Drnišu prema kojoj je dosuđena odšteta djeci četvero Hrvata koje su srpske paravojne snage bacile u bunar. Oni smatraju da se ovdje ne radi o terorizmu, već o tipičnoj ratnoj šteti gdje su stradali civili. Radi se o prvoj presudi u kojoj je sud zauzeo stav da se ubojstva civila na okupiranom području Hrvatske smatraju terorističkim činom, a ne ratnim djelovanjem. Iz ureda Državnog odvjetnika komentira se da Zakon o odgovornosti države za štetu nastalu usljed terorističkih akata ne može biti vezan za ratna zbivanja. «Kada bi bilo tako, onda bi se svako ubojstvo moglo tretirati kao terorizam, pa je pitanje što bi onda bio rat', prenosi Jutarnji list izjavu zamjenice glavnog državnog odvjetnika Danice Damjanović. Ovaj slučaj, kao i svi slični, tvrdi Damjanović, tretiraju se kao čin počinjen u sklopu ratne agresije na Republiku Hrvatsku. Sudovi su u više ovakvih slučajeva donijeli odbijajuće presude, te je ova Općinskog suda u Drnišu bila iznenađenje. Predsjednik Općinskog suda u Drnišu Ljudevit Zoričić smatra kako je riječ o odgovornosti države za djela terora kod kojih država odgovara prema načelu društvene odgovornosti, odgovara za naknadu nematerijalne štete, dakle za duševne boli.

Podsjetimo, na Općinskom sudu u Drnišu donesena je nepravomoćna presuda koja jedan zločin srpskih paravojnih postrojbi u Čitluku pokraj Drniša iz 1993. tretira kao teroristički napad. U skladu s tom presudom država Hrvatska je zbog ubojstva Mate i Marije Vucić dužna njihovim nasljednicima isplatiti 2 i pol milijuna kuna odštete. Skupina zločinaca 1993. bacila je u bunar četvero staraca koji su živjeli u zaselku Vunići pokraj Oklaja. Vesa Vucić, koju su četnici nekoliko dana prije stravičnog ubojstva zaključali u kuću sa suprugom, izbjegla je sudbinu nesretnih staraca. Druga dva bračna para Vucić, pretpostavlja se, živi su bačeni u bunar.

Trinaest godina poslije zločina djeca ubijenih Mate i Marije Vucića na drniškom Općinskom sudu tvrde da su roditelji ubijeni u terorističkom aktu. Sud je donio nepravomoćnu presudu u njihovu korist pa svako od osmero djece ima pravo na odštetu u iznosu od 350.000 kuna.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika