21.08.2006. / 12:03

Autor: Kristina Gaćarić

HAAG

Počelo suđenje za zločine u Srebrenici

Carla Del Ponte nije propustila priliku optužiti srbijanski vrh zbog neuhićenja Ratka Mladića

U Haagu je počelo suđenje sedmorici bosanskih Srba, koje se kao časnike paravojnih postrojbi tereti za sudjelovanje u "udruženom zločinačkom pothvatu" koji je imao za cilj istrebljenje Muslimana. U uvodnoj riječi, glavna haaška tužiteljica optužila je službeni Beograd jer nije uhitio vojnog zapovjednika bosanskih Srba generala Ratka Mladića. "Mladić bi trebao biti na ovome suđenju", i "neoprostivo" je što ga Srbija nije uhitila, kazala je Del Ponte, javile su agencije. "Streljački vodovi smaknuli su bespomoćne muškarce i dječake, zakopali ih u masovne gronice a zatim otkapali i ponovo zakapali u pokušaju da skriju istinu od svijeta", nastavila je Del Ponte i dodala da su "mnoge žrtve bile vezane i s povezom preko očiju kako bi se olakšao posao njihovim egzekutorima". Optuženi kojima se sudi su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Radivoje Miletić, Milan Gvero i Vinko Pandurević. Pet optuženika tereti za genocid, dok su preostala dvojica optužena za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Svi optuženici su izjavili da se ne smatraju krivima za optužbe, za koje mogu dobiti maksimalne, doživotne zatvorske kazne.

Carla Del Ponte planirala je započeti iznošenje optužbe prošli mjesec, kada je suđenje "otvoreno" na samo jedan dan, prije ljetne stanke. Među počinjenim zločinima koji su nabrojani na 52 stranice optužnice je i masakr koji su Srbi počinili nad više od tisuću Muslimana koje su zaključali u skladište i likvidirali bacanjem granata i pucanjem u zapečaćenu prostoriju. Posmrtne ostatke masovnih ubojstava koja su provodili danima poslije pada Srebrenice zatrpali su u mnoge masovne grobnice na području nekadašnje zaštićene zone. U stravičnom pokolju 1995. godine stradalo je više od osam tisuća muslimanskih dječaka i muškaraca.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika