21.08.2006. / 15:20

Autor: Ana Kirin

SRBIJA

Do sredine rujna dokazi o potrazi za Mladićem

Prema riječima predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za suradnju s Haaškim tribunalom Rasima Ljajića, u narednih mjesec dana mora biti učinjen dodatni napor kako bi Tribunalu bili pruženi operativni dokazi koji govore o napretku istrage na lociranju Mladića i daljnjim namjerama

"Do sredine rujna bit će podneseni konkretni dokazi da je napravljen pomak u potrazi za Ratkom Mladićem, koji će uvjeriti haaški tribunal da je Akcijski plan vlade Srbije za okončanje suradnje s ICTY-em dao rezultate", rekao je za beogradski "Blic" od ponedjeljka predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić. Dodao kako će to biti dovoljno za nastavak pregovora s Europskom unijom. Ljajić nije želio precizirati koji će to dokazi biti, ali je rekao kako je važno da je povjerenje Bruxellesa i Den Haaga u Beograd vraćeno. "Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU ne može biti zaključen sve dok Mladić ne bude u Haagu i tu neće biti nikakve rasprave", kazao je Ljajić, dodavši da će odluka o nastavku pregovora ovisiti isključivo o ocjeni Carle del Ponte.

Prema Ljajićevim riječima, u narednih mjesec dana mora biti učinjen dodatni napor kako bi Tribunalu bili pruženi operativni dokazi koji govore o napretku istrage na lociranju Mladića i daljnjim namjerama. "Na temelju toga dat ćemo i procjenu kada bi se Mladić mogao naći u Haagu", rekao je Ljajić dodajući kako je teško prognozirati hoće li do polovice rujna neko od optuženih biti u Haagu. Na pitanje o tome pregovara li netko iz vlasti s Mladićem o predaji, Ljajić je odgovorio negativno, jer, kako je rekao, "više nitko ne vjeruje u njegovu predaju".

Ljajić je dodao kako Carla del Ponte i dalje tvrdi da je Mladić u Srbiji, ali da on ne zna gdje se Mladić nalazi. Potraga za Mladićem se, kaže Ljajić, izvodi se u suradnji sa stranim službama, haškim tribunalom i službama sigurnosti zemalja regije, a u akcijama sudjeluje Sigurnosno-informativna agencija i Vojno-sigurnosna agencija. Mreža Mladićevih financijskih pomagača u velikoj mjeri je razotkrivena i "financijske su transakcije prema Mladiću manje-više zaustavljene", tvrdi Ljajić.
Vezano uz nagađanja o Mladićevu zdravstvenom stanju, Ljajić je rekao "da je Mladić bolovao od visokog krvnog tlaka i da se liječio od posljedica moždanog udara, a da novih saznanja nema".

Također je istaknuo kako se radi i na uhićenju ostalih haaških optuženika, Gorana Hadžića, Stojana Župljanina, Zdravka Tolimira i ostalih. "Javna je tajna da se Vlastimir Đorđević krije u Rusiji. Nitko ne može biti miran jer se Akcijski plan odnosi na sve haaške optuženike, ne samo na Mladića", naglasio je predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s haškim sudom.

Vezane vijesti

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je u petak kako je u tijeku kazneni postupak protiv 13 osoba za koje se sumnja da su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika