21.08.2006. / 16:17

Autor: Ana Kirin

BAGDAD

Suđenje Saddamu za genocid nad Kurdima

Prvoga dana suđenja svrgnuti irački diktator odbio se izjasniti o krivnji pa je sudac u njegovo ime u spise uveo da se optuženik ne osjeća krivim. Saddam je ponovio svoje stajalište s početka prvog suđenja kako ne priznaje "okupacijski sud"

U Bagdadu je u ponedjeljak počelo novo suđenje bivšem iračkom vođi Saddamu Husseinu i šestorici njegovih zapovjednika. U optužnici stoji kako su u smišljenom genocidu 1987. i 1988. godine ubili više desetaka tisuća kurdskih seljaka na sjeveru Iraka. Saddamu Husseinu i sedmorici drugih optuženika već se sudilo za pogubljenje 148 šiita u mjestu Dujail 1982., a presuda bi trebala biti izrečena 16. listopda.

Prvoga dana suđenja svrgnuti irački diktator odbio se izjasniti o krivnji pa je sudac u njegovo ime u spise uveo da se optuženik ne osjeća krivim. Saddam je ponovio svoje stajalište s početka prvog suđenja kako ne priznaje "okupacijski sud". Na početku se odbio predstaviti, odgovorivši na zahtjev sudca da se identificira riječima: "Znate kako se zovem." Potom se ipak predstavio kao "predsjednik republike i vrhovni zapovjednik vojnih snaga". Na upit osjeća li se krivim za genocid, zločine protiv humanosti i ratne zločine, Saddam je kazao da bi odgovor "zahtijevao tomove knjiga".

Na suđenju se pojavio i rođak bivšeg vođe Ali Hassan al-Majid, poznatiji kao "Kemijski Ali", kojemu se sudi za naredbu plinskog napada u kojemu je poginulo više od 100 tisuća Kurda. On se također odbio izjasniti o krivnji pa je zabilježeno da se ne osjeća krivim.

Ostali optuženici su bivši ministar obrane Sultan Hashim Ahmed, bivši šef obavještajne službe Saber Abdul Aziz, bivši zapovjednik republikanske garde Hussein Rashid al-Tikriti, bivši gradonačelnik Nineveha Taher Muhammad al-Ani i bivši vojeni zapovjednik Farhan al-Jibour. Sva sedmorica optužena su za ratne zločine i zločine protiv humanosti, a Saddam Hussein i Ali Hassan al-Majid su uz to optuženi za genocid. Tužitelji za optuženike traže smrtnu kaznu.

Vezane vijesti

Irak vodeći u svijetu po izvršenju smrtnih kazni

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, u petak, 20. travnja, objavila je kako je Irak zemlja, vodeća po izvršenju smrtne kazne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika