Objavljeno u Nacionalu br. 562, 2006-08-21

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Tajna Ahilejeve pete

Veljko BarbieriVeljko Barbieri Čudesna je bila gozba koju su olimpski bogovi priredili u čast vjenčanja tesalskog kralja Peleja i morske nimfe, krasotice Tetide. Nije nedostajalo janjetine i kozletine iz Apolonove, Artemidine i Hermesove Arkadije, telećih i svinjskih koljenica iz Herina Jolka, veprova i jelena iz Atlantina Kalidona, peradi, jabuka i maslina s Atenine Atike, ribe iz podmorja oko Posejdonove Eubeje, školjaka iz voda oko Afroditine Krete, kruha, meda i bajama iz Demetrine i Hadove Minture, grožđa i vina s Lezbosa i Samosa, te na kraju božanskog nektara sa Zeusova Olimpa. Slagali su se nizovi jela kako je zamislio bog kovač Hefest, podjednako zabavljen održavanjem vatre ispod velikih ražnjeva, gradela i pećnica, dok je peharnik Ganimed oblijetao oko stola i točio vino. Veseli su bili božanski gosti, a još veseliji i uz to silno ponosni kraljevski mladenci.

Pa odjednom, ne znajući što bi od silne sreće i ponosa, ustane kralj Pelej, svejednako stežući teleću koljenicu, i obrati se dotad neviđenom skupu. “Bogovi, i ne znate kakvu ste mi čast učinili što se upriličili naše vjenčanje. Odavno moje srce vene za Tetidom i sada, kad ste mi je udijelili kao najsvetiji zalog, obećavam vam da ću svojoj ženi punoj krasa i vrlina napraviti sina koji će osvjetlati obraz Grčke!” Pa ovinjen još jednom zamahne koljenicom kao toljagom, a onda se sruši na stolac. Kao kad teška južina ugasi vatru, zavladala je tišina pritišćući veliku dvoranu poput gustog dima. Nitko od bogova i ljudi ne reče ni riječi, ostali su sjediti mrgudni i uvrijeđeni do sumraka, ma koliko ih je mlada nevjesta Tetida na sve načine pokušavala udobrovoljiti. Padne noć, a uz nju ne legne lakomisleni Pelej nego sam Zeus i uzme je pun strasti pomiješane s bijesom. Ona začne sina, budućeg slavnog junaka Ahileja, kojemu je već te noći bila zapečaćena sudbina. Na istoj je svadbenoj večeri Erida, uvredljiva boginja srdžbe, jednu jabuku pretvorila u zlatnu i posijala sjeme razdora, nametnuvši trojanskom pricu Parisu da je daruje najljepšoj boginji. Heri, Ateni ili Afroditi? Kako je Paris izabrao Afroditu, ona mu zauzvrat obeća preljepu ženu spartanskog kralja Menelaja, zamamnu Helenu, i Paris je nakon nekog vremena otme i odvede u Troju. Bila je to uvreda koju Grci nisu mogli otrpjeti. Cijela se Helada pripremila za dugogodišnji rat.

U takvim je okolnostima odrastao junačina Ahilej i kalio hrabrost u brojnim bitkama, sve dok uz druge Grke sa svojim Mirmidoncima nije krenuo na Troju. Znajući kakvu je uvredu nanio bogovima njezin suprug, hvastajući se pred njima onako pijan, odmah po prorodu uzela je u naručje Tetida svog još majušnog sina i donijela ga do podzemne rijeke Stiksa. Držeći ga samo za petu uronila ga je u mračne vode koje daju besmrtnost, jer preko njih prolaze sve duše umrlih na putu u Hadovo carstvo. Cijelo Ahilejevo tijelo, osim pete, postalo je neranjivo i besmrtno. Pa je nenadmašan ratnik, junačan i sklon provalama bijesa, sijao paniku među Trojancima, a posebno nakon smrti svog prijatelja Patrokla kad je od tuge gotovo izgubio razum. Smrt ga je sustigla u posljednjim danima desetogodišnjeg rata. Onaj isti kraljević Paris, koji je otmicom Helene prouzročio propast rodnog grada, pogodio ga je strijelom u ranjivu petu i Ahilej je poginuo, ne znajući da su mu to bogovi odredili još na vjenčanju njegove majke i hvalisavog kralja Peleja. Od tog presudnog trenutka dio tijela gdje se spajaju koljenica i stopalo zove se Ahilova peta i označava bolno mjesto svakog smrtnika i boga. Pa bi on s Olimpa ili iz neke druge, daleke zemlje.

Pečeni svinjski buncek

Dva svinjska bunceka začinite i stavite u namašćenu posudu s 2 kg krumpira. Tijekom pečenja okrećite meso i krumpire, a jelo podlijevajte mesnim temeljcem. Služite vruće.

Milanski osso buco

Zamolite mesara da vam poprečno rasiječe teleću koljenicu od 2 kg. Ploške obrašnite. Na maslinovu ulju zažutite 4 sjeckane kapule, 6 režnjeva češnjaka, 2 mrkve i 10 dag pancete. Kad zazlati, dodajte 0,75 l mljevenih rajčica, list lovora, 4 klinčića i malo muškatnog oraščića. Kad umak ugusti, položite u nj komade koljenice, začinite i pospite ribanom korom limuna. Pirjajte dugo na umjerenoj vatri, podlijevajući bijelim vinom i temeljcem dok meso sasvim ne omekša.>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika