Objavljeno u Nacionalu br. 562, 2006-08-21

Autor: Berislav Jelinić

EKSKLUZIVNO: NACIONAL OTKRIVA

Junakinja koja je Uskoku razotkrila korumpiranog kirurga

Riječki kirurg Ognjen Šimić, uhićen prošlog tjedna u Uskokovoj akciji zbog primanja mita, u pritvoru se našao zbog hrabrosti Ljerke Krajnović, bivše rukometne reprezentativke čijem je ocu trebala hitna operacija srca

Zbog građanske hrabrosti i ogorčenja bivše hrvatske rukometne reprezentativke Ljerke Krajnović uhićen je korumpirani kirurgZbog građanske hrabrosti i ogorčenja bivše hrvatske rukometne reprezentativke Ljerke Krajnović uhićen je korumpirani kirurgRiječki kirurg Ognjen Šimić, koji je sredinom prošlog tjedna uhićen zbog primanja mita, u pritvoru se našao ponajviše zbog građanske hrabrosti i ogorčenja bivše hrvatske rukometne reprezentativke Ljerke Krajnović. Ona je 18. srpnja u ranim poslijepodnevnim satima u Šimićevu ordinaciju dovela na pregled i konzultacije svog bolesnog oca Ivana. Iz ureda je izišla šokirana kratkim razgovorom kojeg su upravo bili obavili sa Šimićem. Šimić je vrlo kratko pogledao medicinsku dokumentaciju njenog oca i rekao joj da mu se jave za 2-3 mjeseca. Ljerki Krajnović nije bilo jasno zašto je razgovor trajao tako kratko, a otac joj je praktično bio u životnoj opasnosti. Otac joj je bolovao od teške srčane bolesti - srčani zalistak oštećen mu je u četvrtom stupnju i trebao je što brže na operaciju. Međutim, Šimić joj je rekao da joj oca mogu relativno brzo operirati samo u privatnoj poliklinici Magdalena u Zagrebu. Ljerka Krajnović smatrala je da je zdravstveno stanje njenog oca ozbiljno, te da je Šimić površno pogledao njegovu dokumentaciju. To joj je bilo sumnjivo. Tada se požalila na takav tretman osobi zaposlenoj u riječkom kliničkom bolničkom centru s kojom je privatno u dobrim odnosima. Ta joj je osoba rekla da je u bolnici javna tajna da Šimić uzima mito, da takvim očitim površnim ponašanjem zapravo neizravno daje signal da bi se za pojedine slučajeve mogao pomnije zainteresirati uz određenu naknadu, te da je 5 tisuća eura iznos koji bi joj trebao omogućiti da joj Šimić oca ranije operira. Ista osoba joj je predložila i da Šimića prijavi policiji.

Nije ju trebalo puno nagovarati. Ljuta, ogorčena i uplašena za očev život, Ljerka Krajnović to je i učinila. Policiji je ispričala što joj se dogodilo, kao i što se o Šimiću priča po riječkoj bolnici. Vjerovala je da je Šimić od nje takvim ponašanjem zapravo htio iznuditi mito. Policija je povjerovala njenoj priči i o svemu informirala Uskok. Uskok joj je dao status pouzdanika. Nekoliko tjedana poslije, nazvala je Ognjena Šimića i s njim se dogovorila sastati u njegovu uredu, kako bi opet razgovarala o zdravstvenom problemu svoga oca. Dogovorili su se sastati u prošlu srijedu, 16. kolovoza, u 13 sati. Ljerka Krajnović došla je na sastanak s minijaturnom kamerom, s kojom je snimala što se događa. Sastanak nije dugo trajao. Ona je Šimiću ponovo dala medicinsku dokumentaciju svog oca. Među dokumentima nalazila se i otvorena kuverta u kojoj se nalazilo 5 tisuća eura. Šimić je opet vrlo brzo prelistao i pregledao dokumentaciju, te je iz nje vješto izdvojio kuvertu s novcem. Ljerki Krajnović vratio je medicinsku dokumentaciju, a kuverta s novcem ostala je na radnom stolu. Kratkim potezom prsta, Šimić je nakratko otvorio kuvertu kako bi vidio što se u njoj nalazi. Kuverta s novcem bila je namjerno ostavljena otvorena - neki slučajevi ranije su padali na sudu, jer su se osumnjičenici branili da nisu imali pojma što se nalazilo u kuvertama s novcem koje su uzimali. Tu su mogućnost u ovom slučaju htjeli izbjeći. Šimić nije detaljno brojao novac, ali je vidio da se u kuverti nalazi prilično velika suma. U njoj je bilo 5 tisuća eura u različitim novčanicama, koje je policija prethodno označila. Potom je zatražio broj telefona Ivana Krajnovića, kako bi se dogovorili oko toga da ga preuzme u proceduru po hitnom postupku, što je ranije bilo neizvedivo. Sve je to snimila minijaturna kamera, te se Šimić neće moći braniti da nije znao što mu je ostalo na stolu. Snimljen je i razgovor koji otkriva da je Šimić tražio broj telefona pacijenta, kako bi sve mogli organizirati. Ubrzo su se rastali.

Ljerka Krajnović će početkom ovog tjedna dati svoj iskaz istražnom sucu. Ona će moći govoriti o tome što joj je Šimić govorio do trenutka dok nije postala pouzdanik Uskoka, te detaljno prepričavati sve okolnosti njihovih ranijih sastanaka i kontakata. Međutim, neće moći pričati o onomu što joj je Šimić govorio nakon što je postala pouzdanikom. Moći će samo pričati što je ona radila - detaljno opisati kako je dogovorila sastanak, ušla u njegov ured, gdje je nosila minijaturnu kameru, kako je snimala sastanak, kako mu je dala dokumentaciju, kako je kuverta ispala i ostala na stolu, kako je Šimić ovlaš pogledao novac i slično. Policija nije odmah uhitila Šimića. Ostavila mu je mogućnost da vrati kuvertu, ili da prijavi Ljerku Krajnović, jer ga je pokušala podmititi. Međutim, to se nije dogodilo. Policija je Šimića uhitila nekoliko sati nakon što se rastao s Ljerkom Krajnović. Ako je vjerovati policajcu koji je novinaru Slobodne Dalmacije pričao o uhićenju, Šimić je od šoka u trenutku uhićenja u hlače izvršio veliku nuždu. Policija je potom pretražila njegov ured, kao i njegove nekretnine. Osim kuverte s označenim novčanicama, u uredu su, sakrivene među knjigama i dokumentacijom, pronašli još četiri kuverte. U svakoj od njih bilo je po pet tisuća eura. Odvojeno su pronašli još tisuću eura, a na jednom drugom mjestu i novčanicu od tisuću maraka. U istrazi će se posebno istražiti podrijetlo novca iz tih kuverti, kao i otisci prstiju na tim kuvertama. Uskok je spreman odustati od kaznenog gonjenja onih koji mu se dobrovoljno jave i priznaju da su Šimiću dali mito, te objasne pod kojim su okolnostima to učinili.

Mogući dodatni svjedoci Šimićeve korumpiranosti mogli bi značajno pomoći da se rasvijetle razmjeri njegove izvjesne korumpiranosti, ali i da se provjeri je li u tom lancu još netko sudjelovao. Moguće je da su te osobe nevoljko davale mito, pritiješnjene borbom za vlastiti život, ili život svojih bližnjih. Zato će razgovori s tim osobama tijekom istrage biti vrlo pažljivi. Do ponedjeljka su se policiji i Uskoku javile dvije osobe s informacijama o korupciji u riječkom KBC-u. Jedna od njih ponudila je inicijalne informacije o grupi korumpiranih osoba, a druga informacije o jednoj osobi koja je navodno bila prisiljena dati mito Šimiću. Detaljno se pokušava rekonstruirati i Šimićeva imovinska kartica, kao i okolnosti pod kojima je stjecao imovinu. Prilikom pretrage njegovih nekretnina, policajci su privremeno oduzeli umjetničke slike za koje su okvirno procijenili da su vrijednije od tisuću eura, te tri ručna sata. Svaki od tih satova također vrijedi više od tisuću eura. Neće biti jednostavno dokazati je li i koji dio Šimićevih nekretnina stečen nezakonito.

Policija i Uskok utvrdili su da je Šimić vlasnik stana u Rijeci u Fužinskoj 34 - navodno ga je otkupio od grada Rijeke, iako je Novi list objavio da ga je grad Rijeka 1997. platio 200 tisuća maraka i ustupio Šimiću na korištenje odmah nakon što su ga tadašnji ravnatelj riječke bolnice Žarko Tomljanović i riječki gradonačelnik Slavko Linić nagovorili da iz Hamburga dođe raditi u Rijeku. Poznato je i da je Šimić vlasnik vile u Kostreni na adresi Rožići 5/2. Procjenjuje se da vila vrijedi oko milijun eura. Šimić je oko 800 m2 zemljišta na kojem je izgradio tu nekretninu kupio 2000. od Vojislava Arnautova. U ugovoru stoji da je to zemljište platio 197 tisuća kuna. Kako se radi o elitnoj lokaciji koja je plaćena relativno malo, to je zaintrigiralo istražitelje. Šimić je za 30 tisuća maraka u listopadu 2001. od Vukelić Matije za svoju malodobnu djecu, koje je i uknjižio kao vlasnike, kupio jednu i pol kuću i gospodarsku zgradu u katastarskoj općini Draga. Tek će se ustanoviti je li to platio ispod cijene. U policiji i Uskoku još uvijek čekaju detaljnu analizu Šimićevih primanja. Navodno je imao menadžerski ugovor s mjesečnom zaradom znatno većom od 15 tisuća kuna. Ako je to točno, onda bi visina njegovih primanja mogla prilično dobro ‘pokriti’ eventualno podignute kredite za ulaganje u nekretnine. Osim toga, Šimić je dobro zarađivao i radom u Njemačkoj. Međutim, tijekove kolanja njegova novca policija će detaljno rekonstruirati. Ako se Šimić koristio sefovima, ishodit će i dopuštenje da se pregleda njihov sadržaj. Ognjen Šimić rodio se 10. kolovoza 1995. u Sarajevu. Potječe iz ugledne sarajevske liječničke obitelji - otac mu je ondje svojedobno bio šef ginekologije, a majka okulistkinja. Bio je uspješan student medicine, diplomirao je u Zagrebu, a od 1990. kao kirurg je radio u Njemačkoj. Vratio se u Hrvatsku 1997. i otad je u riječkoj bolnici, gdje je bio pročelnik Odjela kardijalne kirurgije, vodio 1500 od 2000 zahvata na srcu. Neki njegovi kolege s kojima je Nacional razgovarao ističu da je Šimić vrlo spretan i stručan kirurg, te komunikativna i ugodna osoba u društvu. U Rijeci se Šimić vrlo brzo društveno afirmirao, a prije nekog vremena se i politički angažirao. Na iznenađenje mnogih, izabrao je marginalnu stranku Hrvatski blok, Ivića Pašalića.

Zbog Šimićeva društvenog ugleda i profesionalne stručnosti njegovo uhićenje izazvalo je veliku pozornost javnosti i probleme riječkoj bolnici. No, policija je na vrijeme informirala čelnike bolnice, kako bi mogli osigurati izvođenje ranije zakazanih operacija bez Šimićeva prisustva i sudjelovanja. Šimićev osobni fijasko izazvao je brojne reakcije, ali i neke neprimjerene istupe. Primjerice, Ante Zvonimir Golem državni tajnik ministarstva zdravstva ničim nije potkrijepilo svoju pretencioznu tvrdnju da je Šimićevo uhićenje dokaz da funkcionira plan suzbijanja korupcije u zdravstvu - niti je prezentirao o kakvom se planu radi, niti je Šimić uhićen zbog njega. Predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo deplasirano je osudio navodni medijski linč protiv Šimića, ističući da on još nije pravomoćno osuđen. Niti policija, niti Uskok nisu medijima otkrili detalje vezane uz ovaj slučaj - to su novinari otkrili sami, agilno istražujući naličje Šimićeva života na visokoj nozi. Za pravo razumijevanje mogućih zloporaba u zdravstvu i u ovom slučaju Uskok i policija rade detaljnu analizu lista čekanja na operacije u riječkoj bolnici. Pokušavaju rekonstruirati kako su se i zašto liste mijenjale, tko je na njih i zašto ulazio iznenada, ili tko je eventualno i zašto iznenada preskakao redoslijed prilikom izvođenja operacija. To bi mogao biti značajan putokaz i u rasvjetljavanju nekih drugih mogućih slučajeva korupcije. U međuvremenu, Ivan Krajnović, otac hrabre bivše rukometašice Ljerke Krajnović u ponedjeljak je imao zakazan termin za operaciju u zagrebačkoj bolnici na Rebru. Njegova operacija organizirana je tako da se ne naruši postojeći redoslijed operacija, te da ostali pacijenti ne budu zakinuti. OKVIRI Nema zamjene za Šimića Šimićevo uhićenje će stvoriti problem u funkcioniranju riječke bolnice. Jedan Šimićev kolega kirurg rekao je Nacionalu da samo naoko neće biti problem naći nominalnu zamjenu za Šimića. ‘Bit će teško naći čovjeka koji osim stručne spreme ima razinu talenta, znanja i iskustva poput Šimića. Jedno je imati zvanje, a drugo znanje i petlju za rad na tako osjetljivim stvarima. Šimić je doista bio igrač, ali nažalost, uzeo je novac i tu nema natrag’, izjavio je za Nacional jedan ugledni hrvatski liječnik.

Mitralna insuficijencija

Srce se sastoji od dvije klijetke i dvije pretklijetke. Iz lijeve pretklijetke krv ide u lijevu klijetku, a odatle u cijelo tijelo. Između klijetke i pretklijetke nalaze se zalisci koji sprječavaju vraćanje krvi iz klijetke u pretklijetku, a u tzv. lijevom srcu se nalaze dva zaliska koji čine mitralnu valvulu. Mitralna insuficijencija je stanje kad zalistak koji pušta krv, omogućava da ona otječe iz lijeve klijetke u lijevu pretklijetku. Umjesto u aortu, krv se jednim dijelom vraća u pluća što kod pacijenta uzrokuje dizanje tlaka i gušenje. Valvula je nedovoljno funkcionalna da bi spriječila vraćanje krvi natrag. Ovakvo stanje može trajati godinama, a liječi se medikamentozno ili operativnim zahvatom. Operacijom se popravlja oštećeni srčani zalistak, ili zamjenjuje mehaničkim ili biološkim usadkom.>email to:Berislav Jelinic

Vezane vijesti

Ognjen Šimić umro u Sarajevu

Ognjen Šimić umro u Sarajevu

Liječnik Ognjen Šimić koji je u Sarajevu izdržavao zatvorsku kaznu zbog primanja mita u bolnici u Rijeci umro je u srijedu, potvrdio je Hini Šimićev… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika