22.08.2006. / 09:43

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Marković i Kirin, dva brata uboga

Prošlo je tjedan dana od utakmice nogometnih reprezentacija Italije i Hrvatske. I kao da se ništa nije dogodilo. Svi šute kao da tamo nije došlo do još jedne od velikih sramota hrvatskoga nogometa. Ovoga puta ne na nogometnom terenu, već na tribinama, gdje su se Hrvati ponovno iskazali, ovoga puta sa sletskim prikazom fašističkog znaka svastike. To je nevjerojatno, da mi Hrvati uvijek i svugdje moramo pokazivati da smo divljaci. Sva sreća da na Svijetu postoje još i Srbi, koji po svojim budalaštinama ipak, teškom mukom, vode za prsa ispred nas.

Za događaje u Livornu ne krivim tu grupu navijačkih besprizornika, već one koji im po ne znam koji put omogućavaju takve eskapade primitivizma i gluposti, a to je u prvome redu draga hrvatska policija i dragi Hrvatski nogometni savez. Krajnje je licemjerno od Vlatka Markovića, predsjednika HNS-a, isčuđivanje o hrvatskim “naci navijačima” u Livornu, kad taj isti čovjek nije prstom mrdnuo da se sankcioniraju svi oni koji su na prijašnjim utakmicama sramotili Hrvatsku. Naročito se nema zašto isčuđavati ovome što se dogodilo u Livornu jer upravo je on svojim prijašnjim rasističkim i nacionalističkim izjavama dao lijep primjer našim hrvatskim navijačima u Livornu. Prvo je izjavio da na čelu hrvatske reprezentacije nikada ne bi mogao biti crnac! Drugi mu je biser kada je rekao kako su njegovi izginuli na Bleiburgu u jedinoj Hrvatskoj vojsci. Znači, svi oni Hrvati koji su bili u partizanima nisu Hrvati a partizanski odredi u Hrvatskoj nisu bili hrvatski! Iako je Marković stariji čovjek, kojem se na osnovu toga može puno toga i oprostiti, ovo je ipak nešto preko čega se unatoč svim olakotnim okolnostima teško može prijeći. Ne samo što je svojim neradom uspio dubinski osakatiti hrvatski nogomet na unutarnjem planu, sad je na najboljem putu da ga i pred svijetom satre do kraja. No, u tom poslu nije sam.

To što šuti Vlatko Marković mi je jasno, ali zašto šuti i ništa ne poduzima Ivica Kirin? Nisam pročitao u dnevnim novinama ili čuo na TV vijestima da je policija poduzela energičnu akciju i na granici već sačekala povratak navijača iz Livorna. Zar ih je teško bilo prepoznati prema savršenim televizijskim snimkama? Uostalom, nije ih tamo bilo toliko puno da ih se pojedinačno ne bi moglo prepoznati jednog po jednog. Umjesto da Marković istog trenutka sjedne za vrat Kirinu i traži hitnu intervenciju i konačno rješavanje pitanja navijača, predsjednik HNS-a se čudi? Pa čudim se i ja takvim glupostima i svima nama koji ih toleriramo. Čudim se i premijeru Ivi Sanaderu, kao i predsjedniku Mesiću, koji nisu javno postavili pitanje sankcioniranja takvih navijača i njihovu zabranu ne samo putovanja, već i posjećivanja bilo kakvih utakmica, kako klupskih tako i reprezentacijskih. Zanima me je li Sanader nazvao svog ministra i pitao ga što je poduzeo zbog doživljene sramote u Livornu? Je li policija istražila tko je organizirao i platio tim navijačima put u Livorno. Jesu li neki od njih već prije bili evidentirani i zašto im je dopušten odlazak na put?

Moguće je postaviti stotinu pitanja a samo je jedan odgovor - nesposobnost i neaktivnost MUP-a i HNS-a. Iako još nije donesen zakon o navijačima, služeći se postojećim zakonima mogli su itekako biti sankcionirani svi koji su sudjelovali u toj sramoti. Na kraju, ne smije se zaboraviti odgovornost klupskih uprava hrvatskih nogometnih klubova, koje se u većini slučajeva dodvoravaju huliganima, koji im se prijete da će istući i njih i njihove igrače. Poklanjaju im karte, vode ih na putovanja, vjerojatno nekima daju i dnevnice, a navijačke vođe podmićuju mjesečnim paušalom. Ne vide da su time sebi osobno kupili privremeni mir, ali su zato sa stadiona istjerali normalne, poštene ljude, koji si ne mogu priuštiti koliko-toliko miran zapad, već bi morali sa svojom djecom ići na istok, sjever ili jug stajanje. A nitko normalan tamo neće ići jer nikada ne zna hoće li u toplinu svoga doma doći u jednome komadu. A takvo ponašanje također je trebao spriječiti HNS. Stoga, Markoviću i Kirine, primite se posla, jer za ovu sramotu s nogometnim navijačima, koja već predugo traje, najodgovorniji ste vas dvojica.>email to:Ivo Pukanic

Vezane vijesti

Marković nastavlja: 'Papa ima isti stav o homoseksualcima. Ja samo njega...

Marković nastavlja: 'Papa ima isti stav o homoseksualcima. Ja samo njega slijedim'

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković gostovao je na video-cahtu tportala uvjeren kako će pobijediti u skorašnjim izborima za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika