22.08.2006. / 14:03

Autor: Ante Pavić

MADRID

Odbio matematičku Nobelovu nagradu

Ruski matematičar Grigorij Perelman odbio je primiti Medalju Fields, ekvivalent Nobelovoj nagradi u svijetu matematike. Nobelova nagrada inače se ne dodjeljuje u području matematike pošto se smatra temeljnom znanosti. Nagradu za rješavanje Poincarove konjukture trebao je dobiti na Međunarodnom kongresu matematičara u Madridu, ali je odbio sudjelovati jer je «odbacio matematiku jer se u nju razočarao». U studenom 2002. godine na web stranici "arXiv" pojavio se Perelmanov članak u kojem je naveden i dokaz hipoteze francuskog znanstvenika Henrija Poincarea, jednog od prethodnika teorije relativnosti Alberta Einsteina, s kojom su se od 1904. godine borili najveći znanstvenici svijeta.
Kako Perelman odbija svaku komunikaciju s javnošću, nedostupan je za komentar. Ovo mu nije prvi put da odbija nagrade ili ponude za napredovanje u karijeri. Tako je na Matematičkom institutu Ruske akademije znanosti odbio napredovanje i napustio je bez objašnjenja. Dodjelu nagrada na Europskom kongresu matematičara je jednostavno ignorirao, a odbio je i nagradu od milijun dolara matematičkog instituta Clay za rješavanje jednog od sedam neriješenih «milenijskih problema». Poincareovu konjukturu je teško objasniti nematematičkim pojmovima a ima središnje mjesto u topografiji, grani matematike koja se bavi proučavanjem nepromjenjivih kvaliteta geometrijskih tijela pri njihovom "izobličavanju".

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika