22.08.2006. / 15:32

Autor: Ana Kirin

LIBANON

Italija na čelu mirovnih snaga UN-a

Ponudivši da će voditi UN-ove mirovne snage, Italija je spremna u Libanon poslati između dvije i tri tisuće vojnika, dakle trećinu od ukupno šest do osam tisuća europskih vojnika za UN-ovu mirovnu misiju

Italija je od finskog predsjedništva Europske unije zatražila da sazove hitan sastanak o doprinosu europskih zemalja mirovnoj misiji u Libanonu. Ponudivši da će voditi te snage, Italija je spremna u Libanon poslati između dvije i tri tisuće vojnika, dakle trećinu od ukupno šest do osam tisuća europskih vojnika za UN-ovu misiju u Libanonu. U mirovnim će snagama sudjelovati i Španjolska, Nizozemska, Belgija i još neke zemlje.

Mirovne snage trebala je predvoditi Francuska, no ona je izrazila sumnju u učinkovitost misije i ponudila samo 200 vojnika. Istodobno, neki talijanski oporbeni političari tvrde da bi se to moglo pokazati kao ''misija kamikaza''. Odluka o tome mogla bi biti donesena ovaj tjedan. "Italija će provesti u djelo svoju ponudu samo ako se Izrael bude držao postignutog primirja", upozorio je talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D' Alema, te dodao da je prerano očekivati da Hezbollah položi oružje, no da Italije ne može poslati svoje vojnike ako izraelska vojska nastavi pucati.

U južnom Libanonu u utorak je mirno, a izraelska je vojska predala snagama UN-a petoricu Libanonaca zarobljenih početkom mjeseca. Hezbolahov ministar u libanonskoj vladi izjavio je da bi libanonska vlada mogla pokušati probiti izraelsku pomorsku i zračnu blokadu Libanona pozivom brodovima i zrakoplovima da dolaze u libanonske luke bez prethodnog izraelskog odobrenja. Libanonska vlada osuđuje izraelsku blokadu i smatra da se njome krši UN-ova rezolucija o prekidu vatre, a libanonski ministar vanjskih poslova pozvao je međunarodnu zajednicu da prisili Izrael da blokadu prekine.

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika