09.07.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

HRVATSKA POLITIČKA KRIZA

ZAVRŠEN NAJVEĆI DIO KONZULTACIJA KOD MESIĆA

ZAVRŠEN NAJVEĆI DIO KONZULTACIJA KOD MESIĆA

Nakon što je u ponedjeljak tokom cijelog dana primao predsjednike parlamentarnih stranaka i klubova stranačkih zastupnika, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić suočio se sa velikim razilaženjima ne samo u pogledu krivca za nastalu političku krizu već i u pogledu načina izlaska iz te krize.
SDP i HSS podržavaju bivšeg premijera Ivicu Račana za mandatara nove vlade. Takvoj vladi prognoziraju veću stabilnost i učinkovitost od dosadašnje. HDZ i HSP ističu da za takvu vladu i Račana neće glasati zbog uvjerenja da će ta vlada biti neučinkovitija od dosadašnje obzirom na činjenicu da će u nju ući i neke manje regionalne stranke. HDZ i HSP stoga predlažu izbore kao najbolje rješenje. HSLS pak buduću vladu smatra ne legitimnom te predlaže formiranje ekspertne vlade koja bi na čelu imala nekog mladog stručnjaka.
Nakon što je premijer Ivica Račan podnio ostavku prošli petak, predsjednik hrvatske države , prema članku 97. hrvatskog Ustava dužan je imenovati novog mandatara za sastav vlade za koju vjeruje da će imati većinu u parlamentu. Obzirom da je u predsjednikov Ured prispjela lista od 86 potpisa saborskih zastupnika kojom se izražava potpora Račanu kao novom mandataru, gotovo je izvjesno da će upravo njega Mesić ponovo postaviti za premijera. Službeno imenovanje mandatara za sastav nove vlade očekuje se u srijedu.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika