24.08.2006. / 13:44

Autor: Ana Kirin

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

Ronku 15 dana za deblokadu računa

Ukoliko u tom roku ne bude riješen problem plaća koje zaposlenici Županije nisu dobili od travnja, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH najavljuje štrajk

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske priopćio je u četvrtak da je postupak mirenja između Požeško-slavonske županije i toga sindikata, u srijedu zaključen sporazumom u šest točaka kojim bi se spor zbog neisplate plaća trebao riješiti u roku od 15 dana deblokadom računa Županije i nagodbom o dinamici isplate. Ukoliko u tom roku ne bude riješen problem plaća koje zaposlenici Županije nisu dobili od travnja, Sindikat najavljuje štrajk. Nagodba o dinamici isplate zaostalih plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika Županije bila bi, prema sporazumu, zaključena u roku tri dana od deblokiranja računa Županije.

U zamjenu za traženi "time-out", župan Ronko je prihvatio prijedlog Sindikata o stavljanju u mirovanje započetih postupaka otkaza zaposlenicima Županije dok se ne riješi pitanje isplate plaća, a nakon toga dvije će strane zajednički preispitati listu neraspoređenih djelatnika sukladno novoj sistematizaciji i mjere za zbrinjavanje, kaže se u priopćenju. Sindikat ističe da se potpisanim sporazumom uspostavlja 15-dnevni socijalni mir tijekom kojeg župana Ronko treba naći način za deblokadu računa Požeško-slavonske županije.

U priopćenju Sindikat navodi da su moguća dva rješenja za deblokadu računa.
"Jedan je dogovor sa Slavonskom bankom oko načina podmirenja obveza nakon čega je Banka spremna povući blokadu, kako je u medijima potvrdio i predsjednik uprave Banke Ivan Mihaljević, a koje kao jedino moguće sugerira i glasnogovornik Vlade Ratko Maček", kaže se u priopćenju. Drugo rješenje, koje Ronko smatra jedinim ispravnim, "jest namirenje štete od 280 milijuna kuna" od strane Vlade RH. Sindikat dodaje da postoji i treće, u medijima sve češće najavljivano rješenje situacije, a to je raspuštanje Skupštine Požeško-slavonske županije i imenovanje povjerenika Vlade i raspisivanje novih, izvanrednih izbora.

Ukoliko problem ne bude riješen u narednih 15 dana, zaposlenici Županije požurit će odluku o razrješenju situacije štrajkom koji će značiti obustavu svih poslova Županije, budući da do početka postupka mirenja poslodavac nije predložio donošenje pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kaže se u priopćenju. Sindikat je podsjetio da Županija nema osigurana ni osnovna sredstva za redovitu djelatnost.

Vezane vijesti

Nađena mrtva 75-godišnjakinja, sumnja se na ubojstvo

Nađena mrtva 75-godišnjakinja, sumnja se na ubojstvo

Tijelo 75-godišnje žene nađeno je jutros oko 7,30 sati u obiteljskoj kući u hodniku iza ulaznih vrata, u naselju Poloje na kućnom broju 45 kod… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika